KNMG

Euthanasiewet behoeft aanpassing

De Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG), de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), GGZ-Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie (NVVE) en de Stichting Patiëntenvertrouwenspersoon Geestelijke Gezondheidszorg (Stichting PVP) roepen per brief de Ministers van VWS en Justitie op om de meldingsprocedures voor levensbeëindigend handelen op twee punten aan te passen.

Het eerste punt betreft de geldende meldingsprocedure voor levensbeëindiging op verzoek (euthanasie of hulp bij zelfdoding). Gevallen waarin het verzoek van de patiënt te maken heeft met psychisch lijden vallen naar de mening van de genoemde organisaties ten onrechte buiten deze procedure. Dat betekent dat gevallen waarin de patiënt wel degelijk een verzoek heeft gedaan, niettemin gemeld moeten worden in de meldingsprocedure voor levensbeëindiging zonder verzoek. Dat is principieel onjuist en in de praktijk erg verwarrend.

Het tweede punt handelt over de meldingsprocedure voor levensbeëindiging zonder verzoek. Met betrekking tot deze procedure zijn reeds lang geleden door de overheid toegezegde aanpassingen nog steeds niet gerealiseerd. De huidige procedure heeft een te juridisch karakter en stimuleert artsen onvoldoende om te melden. Ook is het zo, dat door het ontbreken van een goede procedure de ontwikkeling van normen voor het handelen van artsen wordt belemmerd. Dit vergroot het risico dat er met betrekking tot wilsonbekwame patiënten op onjuiste wijze wordt gehandeld.