Politie Zaanstreek-waterland

14:50 19-JAN-03
loc.: ZAANDAM, CORNELIS VAN UITGEESTSTR
Aanhouding na achtervolging
Na een korte achtervolging hield de politie twee 16-jarige Amsterdammers aan op verdenking van diefstal uit een bedrijf. Twee andere verdachten konden ontkomen. Een getuige meldde dat de vier zich verdacht ophielden in de Cornelis van Uitgeeststraat. De politie ging daarop met diverse eenheden ter plaatse. Daar zagen zij dat een ruit van een bedrijf was ingegooid en konden twee verdachten in de kraag vatten. De zoektocht naar de andere verdachten bleef zonder succes. Het is nog onbekend of uit het bedrijf iets gestolen is.

15:46 19-JAN-03
loc.: KOOG AAN DE ZAAN, STATIONSSTRAAT
Inbraak woning
Tussen zaterdag- en zondagmiddag zijn bij een inbraak in een woning twee computerkasten en een stereotoren gestolen. Men kwam binnen door de glasruit van de voordeur te vernielen. Het door de politie ingestelde buurtonderzoek leverde niets op.

16:05 19-JAN-03
loc.: PURMEREND, PLANETENSTRAAT
Fietsendief in de kraag gevat
De politie hield een 35-jarige man uit Purmerend aan op verdenking van fietsdiefstal. De fiets, die voor de naastgelegen woning op slot stond, werd in de woning van de verdachte teruggevonden. De eigenaar van het rijwiel, een 23-jarige man uit Purmerend, kwam zijn broer ophalen om te gaan fietsen. Het slachtoffer liep even mee naar binnen en weer buiten gekomen ontdekten de broers dat de fiets weg was. Naar aanleiding van onderzoek belden agenten aan bij de verdachte, die daarop de fiets teruggaf. Hij werd aangehouden en in verzekering gesteld. In de woning van de verdachte werden ook andere goederen aangetroffen die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn.

18:42 19-JAN-03
loc.: WORMERVEER, DUBBELEBUURT
Onbekende buit bij inbraak
Bij een inbraak in een woning werden alle kamers doorzocht. Men kwam binnen door aan de achterzijde van de woning een raam in te slaan. Het is nog onbekend of er goederen zijn weggenomen.

20:36 19-JAN-03
loc.: WORMER, BRUYNVISWEG
Computers gestolen
Bij een inbraak in een bedrijf werden twee computers inclusief beeldscherm gestolen. Men kwam binnen door een ruit in te slaan.

21:15 19-JAN-03
loc.: WESTZAAN, WESTZANERWEG
Bijna de helft te hard
De politie hield tussen 21.05 en 22.05 een snelheidscontrole. Bijna de helft (48%) van alle bestuurders reed te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 155 km per uur waar 80 km per uur is toegestaan.

00:30 20-JAN-03
LOC: ZAANDAM, E HEIMANSSTRAAT
Snelkraak in winkelcentrum
In winkelcentrum De Bloemkorf vond afgelopen nacht een snelkraak plaats. Een getuige zag twee mannen de ruit van de toegangsdeur ingooien en belde de politie. Deze was zeer snel ter plaatse met diverse eenheden, maar de daders waren al gevlogen. Een zoekactie bleef helaas zonder resultaat. In het winkelcentrum had men de etalageruit van een drogisterij ingegooid. Daar had men enkele vitrines vernield en daaruit een nog onbekend aantal flesjes parfum gestolen. De daders waren donkergekleurd, tussen de 18 en de 26 jaar oud en donker gekleed. Zij zijn na de inbraak in de richting van het Darwinpark verdwenen.

05:39 20-JAN-03
LOC: PURMEREND, GOUWZEESTRAAT
Mobiele telefoons gestolen uit woning
Bij een inbraak afgelopen nacht in een woning werden twee mobiele telefoons met lader gestolen. Men is de woning vermoedelijk binnengekomen door via een kattenluikje de achterdeur te openen. Men heeft alleen de benedenverdieping doorzocht. Een handtas en de inhoud daarvan vonden de bewoners terug in de achtertuin.

07:24 20-JAN-03
LOC: PURMEREND, HORTLIJNHOF
Zwaarden weg na inbraak woning
In de afgelopen nacht stal men twee samuraizwaarden, inclusief standaard, uit een woning. Men was de woning binnengekomen door het slot van een deur af te breken. De bewoners, die boven lagen te slapen, hebben niets van de inbraak gemerkt.

10:16 20-JAN-03
LOC: ZAANDAM, TWISKEWEG
Tasjesroof
Een 21-jarige vrouw uit Zaandam is gisterenavond omstreeks half elf van haar handtas beroofd. De vrouw liep op het trottoir en hoorde achter haar een bromfiets naderen. Op het volgende moment werd door de duopassagier van de bromfiets haar handtas uit haar linkerhand gerukt. De bromfiets reed door en sloeg aan het eind van de Twiskeweg linksaf De Weer op, waarna het slachtoffer de daders uit het oog verloor. De daders waren twee jongens gekleed in half lange lederen jassen. Zij hadden glad achterover gekamd haar. Zij reden op een scooterbromfiets. Verdere gegevens van de daders zijn nog onbekend. In de tas bevonden zich onder andere een identiteitskaart en een portemonnee met bankpasjes en een klein geldbedrag.

J. van der Molen
Postbus 400
1544 ZG Zaandijk
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59
Nr. vht-200103

23:55 18-JAN-03
VOLENDAM, ZUIDEINDE
Drankrijder moet rijbewijs inleveren
Tijdens een alcoholcontrole in Volendam werd zaterdagavond het rijbewijs van een 21-jarige inwoner ingevorderd. De ademanalyse op straat wees uit dat de man veel te veel alcohol op had. Op het bureau bleek dat het alcoholgehalte van de man 595 ug/l bedroeg, meer dan genoeg om direct het rijbewijs af te moeten geven. Ook in Purmerend werden meerdere alcoholcontroles gehouden. Hier was Bob echter gedurende het hele weekend goed vertegenwoordigd. Van de in totaal 270 gecontroleerde bestuurders had niemand (teveel) gedronken.

04:00 18-JAN-03
ZAANDAM, THORBECKEWEG
Acht drankrijders van de weg gehaald
Afgelopen weekeinde werd, verspreid door Zaanstad, een aantal alcoholcontroles gehouden. Maar liefst acht automobilisten konden hun auto laten staan nadat zij tijdens de blaastest op straat door de mand waren gevallen. Op de Thorbeckeweg en de Wibautstraat in Zaandam werden zaterdagochtend omstreeks vier uur twee drankrijders van 28 en 29 jaar van de weg gehaald. De eerste had een alcoholgehalte van 545 ug/l en kreeg een proces-verbaal, een boete en een rijverbod van vijf uur. Hetzelfde resultaat behaalde de 25-jarige alcomobilist die zaterdagavond op de Penningweg werd aangehouden (505 ug/l). Zondagochtend en avond werden in Zaandam en Zaandijk drie onder invloed verkerende bestuurders betrapt. Een 38-jarige Zaandijker had het hoogste alcoholgehalte (630ug/l) en kon direct zijn rijbewijs inleveren. Op de Provincialeweg in Krommenie werd een bestuurder uit Amsterdam aangehouden die niet alleen veel te veel alcohol (475 ug/l) op had maar bovendien niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. De man dacht slim te zijn en een valse naam op te geven. Echter, omdat de man zich niet kon legitimeren werd hij op het politiebureau vastgehouden voor nader onderzoek om de identiteit vast te kunnen stellen. Tegen de man werd verder proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het niet in bezit zijn van een geldig rijbewijs.

13.30-14:50
KOOG AAN DE ZAAN, PINKSTRAAT/ LAGEDIJK
Autogordelcontroles
Medewerkers van het verkeershandhavingsteam hielden zaterdagmiddag op de Pinkstraat en de Lagendijk in Koog aan de Zaan een autogordelcontrole. Vijf bestuurders kwamen de controle niet voorbij zonder alsnog de gordel om te doen en een boete van ¤ 40,00 in ontvangst te nemen. De draagplicht van de autogordel is een van de vijf speerpunten van het in 2001 opgerichte verkeershandhavingsteam. Het team heeft als doel een belangrijke bijdrage te leveren aan de regionale verkeersveiligheid. De autogordelcontroles moeten ervoor zorgen dat het aantal inzittenden (bestuurders en passagiers) dat de gordel draagt stijgt. Het verkeershandhavingsteam streeft naar een "gordeldraagpercentage" van negentig procent. Hoewel uit een perceptie-onderzoek van het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt dat 95% van de inzittenden de gordel draagt, is dit geen reden om te stoppen met de gordelcontroles. In het rapport gaat het namelijk om zelf gerapporteerd gordelgedrag (hoe vaak mensen volgens eigen zeggen de gordel dragen). Het percentage mensen dat daadwerkelijk de gordel draagt, is vermoedelijk ongeveer tachtig procent. Hoewel er geen cijfers bekend zijn over het aantal slachtoffers als gevolg van het niet dragen van een gordel, hebben diverse testen bewezen dat bij een verkeersongeval de gordel de kans op overleving met veertig procent vergroot. Ook de komende week zal er op verschillende plaatsen in de Zaanstreek op het dragen van de gordel gecontroleerd worden. Het verkeershandhavingsteam houdt behalve gordelcontroles ook dagelijks controles op snelheid, rood licht negatie, alcohol en het dragen van de bromfietshelm. Voor al deze speerpunten geldt dat het toezicht hierop belangrijk is voor een bijdrage aan de verkeersveiligheid. Het merendeel van het totaal aantal letsel- en dodelijke ongevallen is namelijk terug te voeren op deze peilers van de verkeersveiligheid.