Ingezonden persbericht


Mw. dr. M. Keblusek (1965) is per 1 januari 2003 benoemd tot bijzonder hoogleraar Geschiedenis van uitgeverij en boekhandel aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is sinds 1954 aan de UvA gevestigd vanwege de Dr. P.A. Tiele-Stichting en werd de laatste tien jaar bekleed door prof. dr. P.G. Hoftijzer.

Marika Keblusek is in 1989 afgestudeerd in de Nederlandse taal- en letterkunde (specialisatie Boekgeschiedenis) aan de Universiteit Leiden (UL), waarna ze assistent-in-opleiding werd aan dezelfde universiteit. In 1997 promoveerde zij in Leiden op het proefschrift Boeken in de hofstad. Haagse boekcultuur in de Gouden Eeuw.

Na haar promotie is zij vier jaar als postdoc verbonden geweest aan het Sir Thomas Browne Institute van de UL. Daar deed zij onderzoek naar The Exile Experience. The Book Culture of Royalists and Anglicans on the Continent (1640-1660). Sinds 2001 is zij aan de Leidse universiteit senior onderzoeker en leider van het onderzoeksproject Double Agents: Cultural and Political Brokerage in Early Modern Europe, dat van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een zogeheten Vernieuwingsimpuls heeft gekregen. Mevrouw Keblusek blijft dit onderzoek leiden.