Koninklijk Horeca Nederland

Persbericht 20 januari 2003

Horeca wil speerpunt kabinet: verlaging heffingen en administratieve lastendruk
Horeca wordt overstelpt met kostenstijgingen

WOERDEN - 20 januari 2003 - De horeca wordt overstelpt met kostenstijgingen, zowel door de verhoogde inkoopprijzen bij toeleveranciers alsmede door overheidswege opgelegde lastenstijgingen. Koninklijk Horeca Nederland, de werkgeversorganisatie met ruim 19.000 aangesloten leden, ontvangt dagelijks meldingen van kostenstijgingen waarmee hun leden worden geconfronteerd.

De meeste kostenstijgingen die zich in de loop van 2002 binnen de horeca hebben aangekondigd zijn veelal nog niet verwerkt in de verkoopprijzen terwijl zich al weer nieuwe kostenstijgingen voor 2003 aandienen. Horecaondernemers zijn terughoudend deze stijgingen in hun prijzen door te berekenen. "Meer ondernemers verliezen het plezier van het ondernemen. De administratieve lastendruk groeit, de kosten stijgen alsmaar door en gelijktijdig wordt de horeca de zwarte piet wordt toegespeeld als de lastenverhogingen doorberekend worden", aldus Jeu Claes, directeur Koninklijk Horeca Nederland. "De lol gaat eraf".

Boodschappenmand horeca fors duurder

De kostenstijgingen voor de horeca zijn bijna twee keer zo hoog als die voor de consument. In 2001 bedroeg de stijging 6,4% tegen 4,5 % voor de consument. In 2002 was de consument 3,4% duurder uit, de horeca incl. lokale heffingen en lonen ca.6%. Voor de boodschappenmand in de horeca moet flink meer worden afgerekend. De echte kostprijsopdrijvers zijn de verbruiksprijzen van vis, fruit, bankdiensten, gemeentelijke heffingen en andere zakelijke diensten. Voorbeelden:


Terrasvergunning voor 48 m2 2001 660,- tegen 990,- in 2002 + 33 %

Prijsstijging linnengoed + 10%

Prijsstijging vis en groente + tussen de
10 en 32%.

Advertenties in dagbladen + 12,5%

Kosten toilethygiëne: + 3-9%

Kosten container bedrijfsafval 2001 107,40 tegen 232,80 in 2002 + 117%

Stijging kosten horecagerelateerde vergunningen + 14%
Brouwerijen (bier) totaal in 2001 en 2002 + 17 %
Accijnzen sterke drank (2003) + 18%

Horeca is negatieve uitspraken politici zat

Voor Jeu Claes is het tijd dat politici zich bewust raken dat de kosten voor de horeca de pan uit rijzen. De overheid en gemeenten zijn medeverantwoordelijk voor de kostenstijgingen in de horeca. Jeu Claes:

"Politici roepen over te hoge prijzen in de horeca terwijl zij zelf beleidsmatig bijdragen aan de kostenstijgingen. In een brief aan dhr.Zalm (VVD) en dhr. Duisenberg (ECB) heb ik de heren aangesproken over hun publieke negatieve uitlatingen dat de gehele horeca de prijzen bovenmatig zou hebben verhoogd. Inmiddels heeft dhr. Duisenberg schriftelijk laten weten dat hij alle horecabedrijven niet meer over één kam zal scheren. Ik verwacht van dhr. Zalm ook een dergelijk antwoord. De meeste horecabedrijven hebben de prijzen niet bovenmatig verhoogd".

Noot voor de redactie -