AXA Verzekeringen

AXA peilt mening ouderen over verkiezingen

20 januari 2003

CDA en Balkenende populairst onder ouderen

De ouderen in onze samenleving lijken ook weer tijdens deze verkiezingsstrijd volkomen vergeten te worden. Nog geen enkele lijsttrekker heeft tot nu toe de moeite genomen om deze groeiende groep Nederlanders direct aan te spreken. En dat is vreemd, gezien ook de cijfers. In 2000 is het percentage Nederlanders boven 65 jaar ten opzichte van de bevolking tussen 15 en 64 jaar: 20 procent. In 2050 zal deze "grijze druk" meer dan verdubbeld zijn tot 41%. Hieruit blijkt maar weer dat ouderen de toekomst hebben en een steeds groter deel van de kiezers bestaat uit ouderen. AXA presenteert één van de laatste peilingen voor de verkiezingsdag. De respondenten zijn tussen 60 en 70 jaar oud.

CDA wint
De respondenten stemmen als er vandaag verkiezingen gehouden zouden worden voor het grootste deel op het CDA (35 procent). Naaste concurrenten:
PvdA 23% LPF 5%
VVD 15% D66 3%
Groen Links/SP 9% Christenunie/SGP 2%
Partijprogramma
40 procent van de ondervraagden vindt het partijprogramma de belangrijkste reden om op een partij te stemmen. 31 procent vindt de ideologie het belangrijkste criterium en 13 procent kiest een partij vanwege de voorkeur voor een bepaalde coalitie. Hieruit valt te concluderen dat een groot deel van de kiezers tussen 60 en 70 jaar op de één of andere manier op de hoogte is van het partijprogramma.

Verkiezingsthema's
De lijsttrekkersdebatten blijken de thema's er goed in gehamerd te hebben. Welke vijf verkiezingsthema's vinden de oudere Nederlanders het belangrijkste?

1. Wachtlijsten in de zorg (25)

2. Veiligheid in de samenleving (20)

3. AOW (14)

4. Normen en waarden (11)

5. Onderwijs (9)
Voor wat betreft de wachtlijsten blijkt dat de respondenten vinden dat het CDA dit probleem het belangrijkste vindt. De christen-democraten scoren hoog: 63 procent. Ook de PvdA doet het met 51 procent goed, gevolgd door de SP met 28 procent en de VVD met 27 procent. Dé veiligheidspartij voor ouderen is het CDA. Maar liefst 68 procent van de ondervraagden denkt dat veiligheid in de samenleving voor de partij van Balkenende een belangrijk thema is. De VVD van Zalm scoort 54 procent, de PvdA 44 procent. De socialisten worden wat betreft dit onderwerp nog verslagen door de LPF. Mat Herben en de zijnen laten 47 procent aantekenen.

De kruistocht van het CDA ter faveure van de normen en waarden blijkt zijn doel niet gemist te hebben. Liefst 86 procent ziet het CDA als dé verdediger van de normen en waarden. Grootste concurrent voor dit thema is met 49 procent de VVD, gevolgd door het duo LPF en Christenunie (beiden 40 procent). Opvallend is overigens dat de verslechterde economie maar voor heel weinig ouderen een belangrijk verkiezingsthema is. En da's jammer voor de VVD, want 67 procent van de respondenten vindt dat de verslechterde economie een belangrijk verkiezingsthema is voor de liberalen. Het CDA scoort 63 procent, PvdA 38 procent en de LPF 14 procent.

De poppetjes
Een aantal thema's en politieke boodschappen zijn nu de revue gepasseerd. Maar voor wie kiest de onderzochte groep als we alle politiek inhoudelijke zaken wegstrepen? Met andere woorden: welke lijsttrekker spreekt het meeste als persoon aan? De resultaten:
1. Jan Peter Balkenende (31%)

2. Wouter Bos (25%)

3. Jan Marijnissen (10%)

4. Mat Herben (8%)

5. Femke Halsema (8%)

6. Gerrit Zalm (7%)

7. Thom de Graaf (6%)
Opnieuw dus het CDA dat aan het langste eind trekt.

Rol overheid
Welke rol moet de overheid spelen met betrekking tot de oudedagsvoorzieningen? 60 procent vindt dat ze zelf, naast de AOW van de overheid, verantwoordelijk zijn voor de oudedagsvoorziening in de vorm van een aanvullend pensioen. Goed nieuws dus voor verzekeraars. 27 procent is van mening dat de overheid de gehele verantwoordelijkheid draagt voor de oude dag en 10 procent zou het liefst alles wat met het pensioen te maken heeft zelf regelen; dit betekent geen AOW van de overheid en de AOW-premie kan in de eigen pensioenregeling gestopt worden.

Conclusie
Bovenstaande onderzoeksresultaten laten zien dat ouderen zich het meest thuis voelen bij het CDA. Deze conclusie wordt nog bevestigd door de laatste vraag: Welke politieke partij heeft volgens u het meeste oog voor de belangen van senioren? De eerste vier:
1. CDA (28%)

2. PvdA (21%)

3. VVD (8%)

4. SP (6%)
Dus het CDA kan wat betreft de ouderen weer de premier leveren. De christen-democraten scoren in de ogen van de respondenten op alle belangrijke verkiezingsthema's de eerste plaats en Jan Peter Balkenende is ook als persoon de meest populaire lijsttrekker.

Met het oog op de in de inleiding geschetste toekomst kan het voor partijen zeer lucratief zijn zich meer op ouderen te richten. Immers, het aantal ouderen groeit ten opzichte van het aantal jongeren. Senioren hebben ook wat de politiek betreft de toekomst.