Nieuwsbericht

maandag 20 januari 2003, 16.45 uur

REGIONAAL

Politie verscherpt toezicht op compostopslag en uitrijden van mest Alkmaar, maandag 20 januari 2003.
De politie Noord-Holland Noord gaat er in de maand februari scherper op letten of mest volgens de regels wordt uitgereden en of agrarische bedrijven het organisch afval, dat vaak bestaat uit restanten van de bollen- of groenteteelt, op de juiste manier opslaan. Mest moet zodanig worden uitgereden, dat zo weinig mogelijk ammoniak in de lucht verdampt en dat verontreiniging van de bodem en oppervlaktewater wordt voorkomen. De wettelijke bepalingen schrijven onder meer voor dat mest gelijkmatig moet worden verspreid en dat op bouwland uitgereden mest direct moet worden ondergewerkt. Wanneer er sneeuw ligt of wanneer de grond bevroren is, mag er ook niet worden uitgereden. Op grasland moet de mest met speciale machines tussen het gras, in smalle strookjes op de grond worden gebracht of in de grond worden geïnjecteerd.

Composthopen bij agrarische bedrijven bestaan uit organisch afval, waarin stoffen voorkomen die niet in de bodem of het oppervlaktewater thuis horen . Regenwater dat door de composthopen sijpelt is er de oorzaak van dat die stoffen uit de composthoop spoelen, waardoor ze in de bodem en het grond- of oppervlaktewater kunnen komen. Om dit te voorkomen moeten deze composthopen op een vloeistofdichte ondergrond met opstaande randen bewaard worden. Als die voorziening niet aanwezig is, moet de composthoop worden afgedekt met waterafstotend, luchtdoorlatend doek. Daarmee wordt voorkomen dat regenwater in de composthoop dringt. De afdekplicht voor composthopen geldt in elk geval tussen 1 november en 1 maart. Daarnaast geldt de afdekplicht ook in regenrijke perioden.
Met justitie zijn afspraken gemaakt en overtreders kunnen rekenen op boetes in het kader van het 'lik-op-stuk'-beleid.

NOORD-KENNEMERLAND

Recherche op zoek naar getuigen
Castricum, maandag 20 januari 2003.
De recherche van Castricum is een onderzoek gestart naar de vechtpartij aan de Dorpsstraat in de nacht van vrijdag op zaterdag jl. Tijdens deze vechtpartij, waarbij de politie een man probeerde aan te houden, heeft een omstander tijdelijk het wapen van een van de politie-agenten in handen gehad. Enkele andere omstanders sloegen en schopten de agenten. De recherche stelt een onderzoek in. De politie van Castricum vraagt in verband met dit onderzoek mensen die iets gezien of gehoord hebben, zich te melden. Dit kan via het telefoonnummer 0900-8844. Alle informatie wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld.

Twee mannen aangehouden wegens XTC-productie
Alkmaar, maandag 20 januari 2002.
In het weekend zijn op vier plaatsen in Alkmaar en Heerhugowaard huiszoekingen verricht in verband met vermoedelijke XTC-productie. De aanwezige grondstoffen en apparatuur zijn in beslag genomen. Een 37-jarige man uit Heerhugowaard en een 43-jarige man uit Tuitjenhorn zijn aangehouden en ingesloten. Beide verdachten worden dinsdag a.s. voorgeleid voor de rechter-commissaris.

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn huiszoekingen gedaan in een bedrijf in Alkmaar aan de Kitmanstraat en in twee woningen, eveneens in Alkmaar. Zondagmiddag is in verband met deze zaak opnieuw een bedrijf door de politie doorzocht. Deze keer ging het om een pand aan de Handelsstraat in Heerhugowaard. In beide bedrijfspanden werden grondstoffen en apparatuur voor de productie van XTC-tabletten aangetroffen.
Bij huiszoekingen en aanhoudingen waren diverse politiemensen betrokken en kreeg de recherche hulp van een team van de politie Amsterdam/Amstelland. Dit team is gespecialiseerd op het gebied van synthetische drugs.

Auto weg na inbraak
Alkmaar, zondag 19 januari 2003.
In de nacht van zaterdag 18 op zondag 19 januari is er ingebroken in een woning aan de Schouwstraat. Vermoedelijk is de dader binnengekomen door het 'hengelen' via de brievenbus in de voordeur want er waren geen sporen van braak en de voordeur zat niet op het nachtslot. De dader nam uit de woning de sleutels weg van de auto van de bewoner. Die auto werd gestolen vanaf de parkeerplaats nabij de woning. Het gaat om een blauwe personenauto van het merk Volvo, type 960 en voorzien van het kenteken PS-PD-03. De auto heeft een geschatte dagwaarde van 10.000,-.

Verkeerscontrole
Almaar, maandag 20 januari 2003.
Tussen 11.00 en 12.00 uur is een verkeerscontrole gehouden op de Berenkoog. 12 automobilisten kregen een bekeuring wegens het niet dragen van de gordel. 2 bromfietsers wegens het niet hebben en kunnen tonen van een bromfietscertificaat.

NOORDKOP

Alcoholcontrole
Den Helder, zondag 20 januari 2003.
Tussen 15.00 en 21.00 uur heeft het verkeershandhavingsteam van de politie Noord-Holland Noord een alcoholcontrole gehouden op de Van Foreestweg en de Zanddijk. In totaal werden 184 automobilisten gecontroleerd. Drie van hen bleken te diep in het glaasje gekeken te hebben en bliezen meer dan de maximaal toegestane 220 ug/l. Dit ging om een 58-jarige man (235 ug/l), een 55-jarige man (255 ug/l) en een 35-jarige man (490 ug/l), allen uit Den Helder.

Inbraak woning
Westerland, zondag 19 januari 2003.
In de middaguren is er ingebroken in een woning aan de Westerlanderweg. De dader kwam binnen na het inslaan van een ruit van de tuinkamer. Uit de woning werd onder meer een DVD-speler en een wekkerradio weggenomen.

Snelheidscontrole
Den Burg, maandag 20 januari 2003.
Tussen 11.30 en 12.30 uur is de snelheid gemeten van automobilisten op de Pontweg. Vijf van hen reden sneller dan de toegestane 60 km/u. Zij reden 81, 84, 88, 92 en 116 km/u. Zij werden staande gehouden en kregen een bekeuring net als een bromfietser zonder helm.

WESTFRIESLAND

Drankrijder
Hoorn, maandag 20 januari 2003.
Omstreeks 00.30 uur werd op de Provincialeweg een 51-jarige automobilist uit Midwoud gecontroleerd op drankgebruik. Aan het bureau blies hij 275 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal.

Jongeman krijgt vier bekeuringen
Enkhuizen, maandag 20 januari 2003.
Vanmorgen, tussen 07.00 en 08.00 uur, werd in het kader van de verlichtingsacties van de politie, op diverse plaatsen de verlichting van (brom)fietsers gecontroleerd. Controleplaatsen waren: de Brandtweg in Enkhuizen, de Zwaagdijk in Zwaagdijk, de P.J.Jongstraat in Lutjebroek en de Streekweg in Hoogkarspel. Hierbij werden 11 agenten van een stagegroep ingezet. Er werden in totaal 61 personen bekeurd. Tevens is één bromfietser bekeurd wegens het niet kunnen tonen van een bromfietscertificaat. Een 15-jarige inwoner van Enkhuizen kreeg vier bekeuringen: de eerste wegens het niet opgeven van zijn naam, vervolgens gaf hij een valse naam op en hij kreeg een boete voor het fietsen zonder deugdelijke verlichting. Op het politiebureau bleek dat de jongen enkele weken eerder ook was aangehouden en toen ook een valse naam had opgegeven: bekeuring vier.

Controle fietsverlichting
Blokker, maandag 20 januari 2003.
Op de Westerblokker werd vanmorgen tussen 07.45 en 08.10 uur ook de verlichting van (brom)fietsers gecontroleerd. Hier schreef de politie 16 bonnen.

Hoorn, maandag 20 januari 2003.
Tijdens een roodlicht controle vanmorgen tussen 08.45 en 10.15 uur op het Keern bekeurde de politie 5 automobilisten op kenteken. Drie andere kentekens werden genoteerd in het bonnenboekje omdat de bestuurders van die auto's linksaf sloegen de S9 op daar waar dat verboden is.

Aanrijding met letsel
Hoorn, maandag 20 januari 2003.
Omstreeks 12.15 uur vond er op de Provincialeweg op het gedeelte tussen de Van Aalstweg en de Maelsonstraat een kop-staart aanrijding plaats tussen een vrachtauto en een personenauto. De personenauto ging plotseling van de linker- naar de rechterrijstrook nog voor de verkeerslichten. De vrachtauto reed over de rechterrijstrook. De personenauto remde voor het gele licht. Hier had de vrachtwagenchauffeur niet op gerekend waarna de aanrijding ontstond. De vrachtauto werd bestuurd door een 53-jarige man uit Schildwolde. De personenauto werd bestuurd door een 28-jarige man uit Amsterdam. Hij moest met nekletsel worden vervoerd naar het ziekenhuis. De beide voertuigen liepen flinke schade op.