Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Zorg op Schouwen-Duiveland

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

DBO-K-U-2351051

20 januari 2003

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Wilders en Geluk (beiden VVD) over de zorg op Schouwen Duiveland (2020305850).

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mr. A.J. de Geus

Zorg op Schouwen-Duiveland 1. Zorg op Schouwen-Duiveland

Vragen van de leden Wilders en Geluk (beiden VVD) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de zorg op Schouwen-Duiveland. (Ingezonden 17 januari 2003) (2020305850)

---
Vraag 1.
Bent u bekend met het bericht `streep door ziekenhuisplan'? Antwoord
Ja
Vraag 2.
Is het waar dat u tijdens een CDA-verkiezingsbijeenkomst te Brouwershaven heeft aangekon- digd dat u geen geld beschikbaar stelt voor een centrale huisartsenpost, een extra ambulance- post en een herstelafdeling in het ziekenhuis in Zierikzee? Zo ja, wat zijn hiervan de redenen? Antwoord
Tijdens een CDA bijeenkomst in Brouwershaven heb ik wat betreft een centrale huisartsen- post aangegeven dat in plaats daarvan mijn voorkeur uitgaat naar het optimaal vormgeven van een profielziekenhuis in Zierikzee. Het vraagstuk van het inrichten van adequate spoedei- sende hulp wil ik primair in dit kader bezien. Wat betreft een extra ambulancepost heb ik aan- gegeven dat in het kader van het binnenkort vast te stellen landelijke spreidings- en beschik- baarheidsplan een extra ambulancepost te verwachten is. Wat betreft een herstelafdeling in het ziekenhuis in Zierikzee heb ik aangegeven dat daarvoor de benodigde middelen beschik- baar zijn. Inmiddels heb ik het bestuur van de Stichting Oosterscheldeziekenhuizen uitgeno- digd om nader van gedachten te wisselen over de invulling van die locatie als profielzieken- huis.
Vraag 3.
Is het waar dat u voornemens bent om op termijn een profielziekenhuis in Zierikzee te ver- wezenlijken? Wat betekent dit voor de korte termijn zorg op Schouwen Duiveland? Antwoord
Zoals blijkt uit de brief van mijn ambtsvoorganger van 1 februari 2002 kennen profielzieken- huizen vele verschijningsvormen. Het aantal klinische en poliklinische specialismen dat op zo'n locatie wordt uitgeoefend varieert.
Na het overleg met de Raad van Bestuur van de Stichting Oosterscheldeziekenhuizen kan ik u meedelen hoe de optimalisering van het profielziekenhuis in Zierikzee gestalte krijgt en onder welke condities en op welke termijn met name de spoedhulp een nadere invulling kan krijgen. Ik zal u hierover voor 1 april a.s. informeren. Bij dit bericht zal ik u tevens inlichten over de consequenties voor de korte termijn zorg op Schouwen Duivenland.

2

Vraag 4.
Is hier sprake van verkiezingsretoriek? Zo niet, bent u bereid om uiterlijk dinsdag 21 januari a.s. een financieel onderbouwd plan te presenteren, waarin u uw voornemens om te komen tot een ziekenhuis in Zierikzee concretiseert?
Antwoord
De geuite voornemens zijn geen verkiezingsretoriek, maar bouwen voort op de inhoud van de brief van mijn ambtsvoorganger mw. Borst aan uw Kamer d.d. 1 februari 2002. Zie verder mijn antwoord op vraag 3