Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Tentoonstelling Admiraal de Ruijterweg van Wiegbrug tot Krommert

Tot en met 14 februari is in de expositieruimte van het kantoor van stadsdeel De Baarsjes een fototentoonstelling over de geschiedenis van de Admiraal de Ruijterweg te zien. Aan de hand van historische foto's en tekeningen wordt de ontwikkeling van deze straat en haar nabije omgeving in de afgelopen honderd jaar belicht.

De loop van de Admiraal de Ruiterweg en het ontstaan van stadsdeel De Baarsjes zijn voor een groot deel bepaald door twee gebeurtenissen. In 1900 werd een concessie verleend aan de N.V. Electrische Spoorweg Maatschappij (ESM) voor het aanleggen van een tramlijn tussen Amsterdam en Zandvoort. Het tracé liep via de Admiraal de Ruijterweg over het grondgebied van de gemeente Sloten (de huidige Baarsjes). De ESM bezat naast de grond voor de trambaan, nog 30 hectare grond langs het tracé. In 1907 verleende de gemeente Sloten toestemming tot het bouwen van woningen aan weerszijden van de trambaan. Veertien jaar later wordt de gemeente Sloten door Amsterdam geannexeerd. Hierdoor kan in de jaren twintig en dertig de rest van ons huidige stadsdeel, en dus ook de omgeving van de Admiraal de Ruijterweg, worden bebouwd. Het zou echter tot ver in de jaren '50 duren voordat de laatste herinneringen aan het platteland van de gemeente Sloten uit het straatbeeld zouden verdwijnen.

Opknapbeurt

In de afgelopen jaren heeft de Admiraal de Ruijterweg tussen de Wiegbrug en de Krommert een flinke opknapbeurt gehad. De straat is heringericht en voorzien van aparte fietspaden. Veel van de panden zijn opgeknapt en dat is duidelijk te zien. Verbetering van de panden en reiniging van de gevels zijn nog volop gaande.

Deze tentoonstelling is te bezichtiging van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en donderdag tot 19.00 uur. De toegang is gratis.

---