ChristenUnie


Scholen met de bezem door de wijk Maandag 20 Januari 2003 - 17:19

AChristenUnie wil scholen betrekken bij aanpak straatvuil en daarvoor belonen

De rommel op straat is veel mensen een doorn in het oog, maar veel gemeenten kunnen er niet zoveel aan doen. Het is de taak van de burger om zn eigen straatje schoon te houden. De ChristenUnie wil dat gemeenten onder het motto Jonge bezems vegen schoon afspraken maken met scholen om het straatvuil op te ruimen. Maak de scholen verantwoordelijk voor het schoonhouden van de wijk en laat de gemeenten de scholen belonen met een budget voor leuke dingen, aldus André Rouvoet. De ChristenUnie wil dat scholen zich verplichten om 1 x per week met de bezem door de wijk te gaan. Gemeenten kunnen basisscholen hiervoor belonen met 2500-5000 en middelbare scholen met 5000-10000.

André Rouvoet presenteerde zijn voorstel tijdens een bezoek aan het Gomaruscollege in Groningen. Hij was daar om de bekendmaking van de uitslag van de scholieren-verkiezingen bij te wonen. Scholen voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs reageren positief op het voorstel van de ChristenUnie en roemen vooral de positieve stimulans die er van uitgaat.

In het basisonderwijs kunnen alleen de groepen 6, 7 en 8 worden ingezet bij het project Jonge bezems vegen schoon. In het voorgezet onderwijs kunnen alle klassen worden ingeschakeld en vanwege het grote aantal klassen komt elke klas maar 1 x per jaar aan de beurt. De kosten van het project bedragen voor een middelgrote stad ongeveer evenveel als de salariskosten van 2 tot 4 ambtenaren. De betrokkenheid tussen de school en de wijk groeit en de kinderen leren verantwoordelijkheid dragen ook voor de zogenaamde snoeplijntjes van school naar bijvoorbeeld de bus. Een prettige bijkomstigheid is dat de kas van de school wordt gevuld met een potje voor leuke dingen.
---