Politie Drenthe

Korps: Drenthe, plaats: 20-01-2003
10 hennepkwekerijen op woonwagencentrum Beilen

Dirk Neef 0651557950

BEILEN Bij een uitgebreide politieactie op het woonwagencentrum aan de Klateringerweg in Beilen zijn maandag tien hennepkwekerijen ontmanteld. In de kwekerijen stonden ongeveer 1700 hennepplanten waarvan een deel bijna oogstrijp. De benodigde elektriciteit verkreeg men buiten de meters om. Niemand is aangehouden.

De kwekerijen varieerden in grootte van ongeveer 10 m2 meter tot ongeveer 50 m2. Ze bevonden zich in een aantal schuurtjes die bij de standplaatsen horen en in een aantal grotere vrijstaande schuren. Ook trof de politie nog twee kwekerijen in aanbouw aan. Alle aangetroffen planten, apparatuur en grondstoffen zijn in opdracht van Justitie in beslag genomen en direct voor vernietiging afgevoerd naar de VAM. De voor de kwekerijen gebruikte elektriciteit ging buiten elektriciteitsmeters om. Ook werd er elektriciteit afgetapt van een lantaarnpaal en uit een gemeentelijke schuur op het centrum. Het elektriciteitsbedrijf sloot vier woonwagens af van het net en haalde de meters weg.

De actie werd gehouden omdat er informatie bij de politie was binnengekomen over mogelijke hennepkwekerijen. In december 2000 werden bij een soortgelijke actie ook een groot aantal hennepkwekerijen aangetroffen. De huurders/eigenaars van de schuurtjes en schuren waarin kwekerijen zijn aangetroffen zijn, of worden binnenkort gehoord.
Aan de politieactie namen ongeveer 70 politiemensen deel. De toegang naar het centrum werd afgesloten. Er deden zich geen ongeregeldheden voor.

Tegelijk met de politieactie bracht de gemeente Midden-Drenthe de bebouwing op het centrum in kaart. Dit omdat het vermoeden bestaat dat er bouwwerken zonder vergunning staan. Omdat er ook sterke aanwijzingen zijn dat de bewoningssituatie niet overeenkomt met de bevolkingsadministratie van de gemeente is ook een start gemaakt met een inventarisatie van de feitelijke bewoning. Deze acties van de gemeente passen in een strenger handhavingsbeleid die de gemeente Midden-Drenthe zich ten aanzien van dit woonwagencentrum heeft opgelegd.