D66

Thom de Graaf: "Kies de Minister-President!"

Bestuur en democratie

Thom de Graaf

20-01-2003 - D66 dient een initiatief-wetsvoorstel in om te komen tot een direct door de bevolking gekozen Minister-President. Dat maakte D66-leider Thom de Graaf vanochtend bekend tijdens de dagelijkse persbriefing van zijn partij. Volgens De Graaf maakt de verenging van de huidige campagne tot de premiersvraag een daadwerkelijk door de bevolking gekozen Minister-President urgenter dan ooit.

De Graaf: "De Minister-President wordt in Nederland niet gekozen. Het is niet ondenkbaar dat VVD en CDA een meerderheid halen, terwijl de PvdA de grootste wordt. Wie PvdA stemde vanwege Cohen zal zich dan goed bekocht voelen wanneer Balkenende het bordes betreedt. Wie de Minister-President wil kiezen heeft woensdag maar één keus en dat is D66".

Thom de Graaf tijdens de campagnebijeekomst op zaterdag 18 januari in Leiden

Het initiatief-wetsvoorstel van D66 zal zorgen voor een direct door de bevolking gekozen Minister-President. De premiersverkiezing zal gelijktijdig zijn met de verkiezing van de Tweede Kamer; burgers krijgen dus twee stemmen. Wanneer een premierskandidaat een meerderheid behaalt kan hij vervolgens zijn eigen kabinet samenstellen, dat moet worden goedgekeurd door een meerderheid in de Tweede Kamer.

De democratisch gekozen Minister-President heeft ruimere (formele) bevoegdheden dan de huidige Minister-President; zo kan hij dwingende aanwijzingen geven aan zijn ministers en kan hij tussentijds ministers vervangen. De Graaf: "Als het afgelopen jaar iets heeft aangetoond, dan is het wel dat democratische vernieuwing harder nodig is dan ooit". Afgelopen zaterdag riep De Graaf op een campagnebijeenkomst in Leiden alle politieke partijen op een pact te sluiten voor democratische vernieuwing.