Gemeente Helden

Legionellapreventie gemeente Helden: Van aanpassen naar beheer Op 15 oktober 2002 is de algemene maatregel van bestuur op de legionellapreventie in leidingwater in werking getreden. Concreet houdt deze maatregel in dat de eigenaar van een drinkwaterinstallatie verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het drinkwater tot aan het tappunt, en dat het drinkwater geen negatieve effecten mag hebben op de volksgezondheid.
Natuurlijk kwam deze maatregel niet als een donderslag bij heldere hemel. Al in oktober 2000 was een tijdelijke regeling legionellapreventie in werking getreden. Aanleiding hiervoor was ondermeer de groepsbesmetting in Bovenkarspel in 1999.

Al snel na het bekend worden van deze informatie heeft de gemeente Helden voor al haar accommodaties risico-analyses laten uitvoeren. Hieruit bleek destijds dat nagenoeg alle gemeentelijk waterinstallaties in meerdere of mindere mate moesten worden aangepast en dat er beheersplannen moesten worden opgesteld. Bij deze uitvoer van de risico-analyses zijn destijds ook de schoolgebouwen, de particuliere gymzaal en de sporthallen meegenomen.

Dit is het moment geweest waarop de gemeente voor het eerst een bijeenkomst heeft georganiseerd voor verenigingen en instellingen die een 'eigen' gemeentelijke accommodatie beheren. Uit deze eerste bijeenkomst met de (sport)verenigingen bleek gelukkig dat de noodzaak van legionellapreventie niet ter discussie stond. Verenigingen en gemeente waren het erover eens dat er een gezamenlijke verantwoordelijkheid lag ten aanzien van de gezondheid van leden, medewerkers en bezoekers.

Toch werd er door de verenigingen ook een duidelijke boodschap aan de gemeente meegegeven. Het was voor de verenigingen van groot belang dat de aanpassingen aan de waterinstallaties zo zouden worden uitgevoerd dat de noodzakelijke beheersmaatregelen achteraf minimaal zouden zijn. De beheersmaatregelen zouden in de meeste gevallen immers worden uitgevoerd door vrijwilligers. En juist deze vrijwilligers zijn steeds moeilijker te vinden en als ze er al zijn worden ze vaak al flink belast. Ook wilde men niet dat vrijwilligers onnodig gevaar liepen tijdens het uitvoeren van de maatregelen. Dit zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn bij het spoelen van de leidingen met heet water. Daarnaast speelde ook het kostenaspect een rol. Sportverenigingen waren bang voor een forse stijging van de energielasten als gevolg van de beheersmaatregel Thermisch spoelen.

Inmiddels is het hele traject in een veel verder gevorderd stadium. 12 december 2002 heeft er in de raadszaal wederom een bijeenkomst plaatsgevonden. In een openingstoespraak keek wethouder Timmermans (Volksgezondheid) terug op het doorlopen proces. Hij prees de open opstelling waarmee de sportverenigingen aan het project waren begonnen evenals de veelvuldige en heldere manier van communiceren. Nu op een enkele uitzondering na de aanpassingen aan de installaties gereed zijn, riep de wethouder de verenigingen op de blik op de toekomst te richten.

Na de aanpassingen staat of valt de legionellapreventie namelijk met een zorgvuldige uitvoer van de beheersplannen. Deze plannen zijn inmiddels ook in het bezit van de verenigingen. In deze beheersplannen is opgenomen welke maatregelen moeten worden uitgevoerd om het risico van een legionellabesmetting zo klein mogelijk te houden. Het is nu aan de verenigingen om de beheersplannen ook in de praktijk tot een succes te maken.

De toespraak van de wethouder werd gevolgd door een uitvoerige presentatie van adviesbureau Hydroscope over allerlei aspecten van legionella en legionellapreventie. Ook op aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid werd ingegaan. Zo blijft de gemeente eindverantwoordelijk voor haar drinkwaterinstallaties, maar de verantwoordelijkheid voor het juist uitvoeren van de beheersplannen ligt bij de verenigingen. Zij dienen hiervoor bijvoorbeeld een logboek bij te houden.

De bijeenkomst werd afgesloten met het uitreiken van de preventietassen aan de verenigingen. In deze tas zaten een paar hulpmiddelen die goed van pas zullen komen bij de uitvoer van de beheersplannen.

Voor vragen over legionella of legionellapreventie kan contact worden opgenomen met Roy Timmermans, gemeente Helden (077) 306 68 39. Ook is veel informatie over legionella en legionellapreventie te vinden op het internet: bijvoorbeeld op www.postbus51.nl.

20-1-2003 15:27