---

Kamervragen en antwoorden
---

Gevechtsvliegtuigen voor Hongarije

20-01-2003

In bijlage bied ik u aan de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Timmermans over gevechtsvliegtuigen voor Hongarije (uw kenmerk 2020304690).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Antwoorden op de vragen van het Kamerlid Timmermans over gevechtsvliegtuigen voor Hongarije (2020304690)

1. Kent u het besluit van de Hongaarse regering om het eventueel leasen van Gripen-gevechtsvliegtuigen uit te stellen en mogelijk te herzien? ("Hongarije stelt besluit over Gripen uit" in: Het Financiële Dagblad, 12 december jl.)

Ja.

2. Heeft dit besluit te maken met enerzijds financiële krapte en anderzijds zorgen over de vraag of de Gripen wel modern genoeg is om platform te zijn voor de modernste wapensystemen? Kan de Gripen niet in de lucht worden bijgetankt?

Het besluit de lease van Gripen gevechtsvliegtuigen uit te stellen en mogelijk te herzien is een interne aangelegenheid van de Hongaarse regering. De overwegingen die tot dat besluit hebben geleid zijn mij niet bekend.

3. Ziet u, aangezien de Nederlandse F-16s in Midlife Update (MLU-)versie wel in staat zijn de modernste wapens te dragen en in de lucht bij te tanken, een opening voor de Nederlandse regering om met Hongarije een gesprek aan te gaan over de mogelijke aanschaf door Hongarije van overtollige Nederlandse F-16s?

Overtollig strategisch materieel van de Nederlandse krijgsmacht wordt aangeboden aan alle landen die voldoen aan de criteria van het wapenexportbeleid. In dat kader zullen, indien in het komende Joint Defence Plan de afstoting van MLU F-16 vliegtuigen wordt gehandhaafd, deze toestellen ook aan Hongarije worden aangeboden.

4. Indien de Hongaren geen aanschaf overwegen maar wel willen praten over leaseconstructies, bent u dan bereid dit serieus in overweging te nemen?

Lease van overtollig materieel van de krijgsmacht wordt vanwege juridische complicaties in beginsel niet overwogen. Aangezien aan de wens tot lease veelal gespreide betaling ten grondslag ligt, kan dat worden ondervangen door ook bij verkoop gespreide betaling overeen te komen.

5. Bent u bereid hierover op zeer korte termijn een gesprek met de Hongaarse regering aan te gaan en de Kamer over de resultaten te berichten?

Indien het bij de afstoting van F-16s komt tot een transactie met Hongarije, zal de Kamer daarover zoals gebruikelijk vooraf worden geïnformeerd.

Nieuws Ministerie van Defensie