---

Ministerie van Defensie



---

Foto: Staatssecretaris reikt draaginsignes uit (Peter Wiezoreck)

Staatssecretaris reikt eerste draaginsignes voor veteranen uit

20-01-2003

Op het ministerie van Defensie heeft staatssecretaris Cees van der Knaap maandagmiddag (20 januari) de eerste zes draaginsignes voor veteranen uitgereikt. In zijn toespraak benadrukte de staatssecretaris de noodzaak van het insigne voor veteranen. "Het veteraneninsigne symboliseert een algemene waardering voor het belangrijke en risicovolle werk dat onze militairen in het verleden hebben verricht. Naast een blijk voor waardering heeft het insigne ook als doel herkenning voor veteranen onderling." Met de uitreiking van de zes veteraneninsignes is een officieel begin gemaakt met de verspreiding van het veteraneninsigne onder ruim 70.000 Nederlandse veteranen.

Vier mannen en twee vrouwen kregen het insigne, dat is ontworpen door de heer P. Bultsma, opgespeld. "Uit uw aanwezigheid blijkt maar weer eens hoe divers de Nederlandse veteranenpopulatie eigenlijk is. Het gaat om mannen en vrouwen, van verschillende leeftijden, van verschillende missies, het gaat om Ridders Militaire Willemsorde tot recent afgezwaaide Balkanveteranen.". Het ontwerp van het insigne stelt een gestileerde zwaardschede voor die de letter V van veteraan vormt. "De V staat ook voor vrede en veiligheid, symbolisch voor de uitgevoerde operaties door veteranen."

Staatssecretaris Van der Knaap benadrukte dat het eerste draaginsigne voor veteranen een belangrijke stap is in het veteranenbeleid. "Maar daarmee zijn we er nog niet. Ook in het komende jaar worden belangrijke initiatieven ondernomen. Zo verloopt de bouw van het monument voor militairen omgekomen tijdens of als gevolg van vredesoperaties voorspoedig. Naar verwachting zal dit monument op 26 juni aanstaande in stadspark Hattem te Roermond worden onthuld." Ook is er een adviescommissie ingesteld die de mogelijkheden van een Nederlandse Veteranendag onderzoekt. Hierin hebben onder meer oud staatssecretaris en minister van Defensie Van Eekelen, oud minister van Defensie Ter Beek en de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht, Luitenant-Generaal C.J.M. de Veer zitting. (foto: Peter Wiezoreck)

Foto: Staatssecretaris reikt draaginsignes uit (Peter Wiezoreck)