Ingezonden persbericht


uit SLAU NIEUWSBRIEF * januari 2003

Biografen Annie M.G. Schmidt en Multatuli in Het Hoge Woord * maandag 20/1

20 januari Het Hoge Woord

Literair Café met biografen ANNEJET VAN DER ZIJL

en DIK VAN DER MEULEN

(zie ook: http://www.slau.nl/activiteiten/hhw/)

Annie M.G. Schmidt en Multatuli. Verder muziek van Damer en de gesproken column van een prominente Utrechter...

werkte al een tijdje aan Multatuli's Volledige werken toen hij het nog grootsere plan opvatte een complete biografie te gaan maken over deze 'belangrijkste schrijver van Nederland'. In Multatuli: Leven en werk van Eduard Douwes Dekker dat in 2002 verscheen bij Uitgeverij Sun wordt het hele oeuvre van Multatuli besproken in de maatschappelijke context van de negentiende eeuw en vanuit de persoonlijke omstandigheden van de schrijver. Van der Meulens vraag bij het schrijven was of en in hoeverre leven en werk bij Multatuli met elkaar samenhangen. Het oeuvre als bron voor levensbeschrijving? In de biografie gaat hij uitgebreid in op de relatie tussen fictie en werkelijkheid in het werk van Multatuli.

Anna (Nijgh & Van Ditmar) is de eerste echte biografie van Annie M.G. Schmidt, verschenen in het jaar van de film en musical Ja Zuster, Nee Zuster en na de film Minoes. Eerder verschenen twee boeken over de schrijfster waarin haar teksten centraal stonden. Journalist ANNEJET VAN DER ZIJL sprak met vele bekenden van de schrijfster en was de eerste die inzage kreeg in de privé-correspondentie om in de eerste plaats haar levensloop te beschrijven. Zodoende werpt zij niet alleen een nieuw licht op het leven, maar ook op de teksten van de schrijfster. En dat deed ze zo succesvol dat er op basis van de biografie Anna een televisieserie wordt gemaakt en waarschijnlijk ook een film over het leven van Annie M.G. Schmidt.

Muziek: Damer melodieuze gitaarpop van vier vindingrijke meiden met meerstemmige vocalen, keyboards, eenvoudige fluitjes of nog minimalistischer instrumenten.

Hofman Café, Janskerkhof 17A. Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis.