---

Kamervragen en antwoorden
---

Dienstverlening aan weduwen van veteranen

20-01-2003

In bijlage treft u aan de antwoorden op de schriftelijke vragen van het lid Van den Doel (VVD) d.d. 20 december 2002.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Antwoorden op de vragen van het Tweede Kamerlid Van den Doel (VVD) (nr. 2020304920) over dienstverlening aan weduwen van veteranen.

1. Is het waar dat weduwen van veteranen worden uitgesloten van materiële voordelen die onderdeel uitmaken van het veteranenbeleid, zoals gratis ontvangen van het blad Checkpoint en NS-vrijvervoerbewijzen?

3. Welke kosten zijn verbonden aan het gratis toesturen van het blad Checkpoint en aan het ontvangen van NS-vrijvervoerbewijzen in verband met bezoeken aan reünies e.d. aan weduwen van veteranen die daarvoor belangstelling tonen?

4. Wilt u zich inspannen om weduwen van veteranen de mogelijkheid te geven om het blad Checkpoint gratis te ontvangen en reünies e.d. te bezoeken met een NS-vrijvervoerbewijs?

Neen, weduwen van veteranen worden niet uitgesloten van materiële voordelen die deel uit maken van het veteranenbeleid. Zij kunnen een schriftelijk verzoek indienen bij de Stichting Dienstverlening Veteranen van het Veteraneninstituut om in het bezit te worden gesteld van gratis NS dagkaarten voor het bezoeken van een reünie of bijeenkomst van het onderdeel waarbij hun overleden partner diende. Weduwen kunnen voorts tegen betaling van 15,85 per jaar een abonnement nemen op het periodiek Checkpoint. Indien sprake is van financieel onvermogen kan verstrekking van het abonnement gratis plaatsvinden. Dit is tot nu toe nog niet noodzakelijk gebleken.

In 2002 zijn aan 82 weduwen in totaal 131 gratis NS dagkaarten verstrekt, wat neerkomt op een totaalbedrag van 2194,25. In 2002 is aan 60 weduwen een (betaald) abonnement op Checkpoint verstrekt. De kosten van een gratis abonnement voor alle weduwen van veteranen zijn moeilijk in te schatten, omdat hun aantal niet bekend is.

Het huidige beleid blijkt in de praktijk te voldoen. Derhalve zie ik geen aanleiding de huidige mogelijkheden verder uit te breiden.

2. Onderkent u dat problemen die specifiek zijn voor veteranen ook aanzienlijke invloed uitoefenen op het leven van hun echtgenotes?

Ja. Derhalve staan de zorg-, hulp- en dienstverlening van het Veteraneninstituut ook open voor weduwen en echtgenotes van veteranen.

Ministerie van Defensie