Stichting Natuur en Milieu

Den Haag, 20 januari 2003

IPO, LTO Nederland en Nederland Natúúrlijk: "einde maken aan de verloedering"

MANIFEST VOOR KRACHTIG INVESTEREN IN LANDELIJK GEBIED

Er is een krachtige impuls nodig om rond de sterk verstedelijkte locaties in heel Nederland toegankelijke en aaneengesloten gebieden te creëren die aantrekkelijk zijn voor mens, flora en fauna. Door onbalans tussen verstedelijkt en landelijk gebied én gebrek aan visie, teruglopende budgetten, onnodige regels en slecht beheer verloedert het landelijk gebied. Om die situatie te keren is ook een extra investering van het nieuwe kabinet nodig: 600 miljoen euro extra per jaar. Dat vinden IPO (de samenwerkende provincies), LTO Nederland en Nederland Natúúrlijk *. Zij samen willen met drie prioriteiten aan de slag en ook het nieuwe kabinet op die lijn krijgen. Vandaag presenteerden Guido van Woerkom (ANWB), Herman Wijffels (Natuurmonumenten), Gerard Doornbos (LTO Nederland) en Jan Franssen (IPO) hun manifest op een persconferentie in Den Haag.

De organisaties kiezen drie prioriteiten: het creëren van aantrekkelijke gebieden voor mens, flora en fauna rondom steden en dorpen. Tweede prioriteit is voorkomen dat resultaten van het natuurbeleid verloren gaan, omdat in aaneengesloten onderdelen van de Ecologische Hoofd Structuur (EHS) onvoldoende gronden worden verworven. De begrenzing van de gehele EHS vinden zij essentieel; belangrijke onderdelen moeten door verwerving versneld worden veilig gesteld. Waar mogelijk worden functies als natuur recreatie, water en landbouw gecombineerd binnen de realisatietermijn van 2018. Reconstructie is een voorbeeld van zo'n multifunctionele aanpak. Derde prioriteit is vaststellen en inrichten van concrete locaties in het overige landelijke gebied voor de land- en tuinbouw. Daarbij hoort het mogelijk maken van bedrijfs-verplaatsing. Dan kunnen land- en tuinbouw marktconform werken en op andere locaties voor hun duurzame maatschappelijke prestaties een financiële vergoeding krijgen.

De initiatiefnemers vinden dat de open en vrije ruimte belaagd wordt door de intensiteit van ons dagelijks leven. Mensen leven in contrasten: hun tempo ligt hoog, maar de mens zoekt ook rust, reflectie en ontspanning, te voet of per fiets. De organisaties vinden dat Nederland op zich voldoende vrije ruimte heeft, maar dat er een stevig beroep op wordt gedaan: "Er zijn veel plannen voor nog meer huizen, wegen en bedrijventerreinen. Stilte en rust zijn ver te zoeken. De kwaliteit van natuur en landschap loopt achteruit. Het is van alles wat en daardoor vaak `niks'. Het platteland van nu is niet vitaal genoeg en te eenzijdig. Door schijnbare belangentegenstellingen, onvoldoende samenwerking en een historisch laag budget voor het landelijk gebied is er verloedering omdat echte investeringen uitblijven."


*) een brede coalitie van maatschappelijke organisaties waaronder ANWB, Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, De Landschappen, Stichting Natuur en Milieu, Unie van Waterschappen.