Korps: Limburg-Zuid, plaats: Heerlen 20-01-2003 Regiopolitie Limburg zuid (JvK/ 20.00 uur) Heerlen, kluiskraak bij de HEMA snel opgelost

De recherche van de politie in Heerlen heeft vandaag een in het afgelopen weekend gepleegde kluiskraak in het filiaal van de HEMA aan de Van der Maesenstraat in Heerlen waarbij 50.000 euro aan contant geld werd buitgemaakt, opgelost.

Maandagmorgen omstreeks 08.0 uur werd bij het betreden van de zaak de kluiskraak vastgesteld. De kantoorruimte waarin de kluis staat, was overhoop gehaald, maar er waren geen duidelijke braaksporen aanwezig. Nadat de technische recherche een onderzoek had ingesteld en de recherche diverse medewerkers had gehoord, viel de verdenking op een van de werknemers van het bedrijf. Dit personeelslid, een 17-jarige inwoner van Heerlen, had vandaag een vrije dag. Hij werd maandagmiddag thuis aangetroffen en vervolgens in opdracht van de officier van justitie aangehouden. Op zijn kamer in diens ouderlijke woning werd het grootste deel van het gestolen geld teruggevonden. De jongen bleek de diefstal te hebben gepleegd samen met een 17-jarige uit Heerlen afkomstige vriend. Ook deze jongen werd aangehouden toen hij zich omstreeks 14.45 uur aandiende bij de woning van zijn metgezel. Ook bij hem werd een gedeelte van het gestolen geld teruggevonden.
Het tweetal had zich geruime tijd voorbereid op de diefstal, zo bleek uit het onderzoek. De Hema-medewerker had onder meer kans gezien om in de afgelopen tijd de codes van zowel de alarminstallatie als van de kluis te achterhalen. Zaterdagavond had hij zich samen met zijn vriend laten insluiten om kort daarna toe te slaan en de kluis leeg te halen.

Na dit incident heeft de Hema-directie meteen maatregelen genomen en de protocollen rondom de beveiliging aangepast. De twee verdachten zijn inmiddels in verzekering gesteld.