Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Van Hulst (91) houdt stand bij parlementariërs

Temidden van de tienkampers speelden dit weekeinde in Wijk aan Zee parlementariërs, oud-kamerleden en statenleden van Noord-Holland hun partijen. Opvallend was de prestatie van oud-senator Johan van Hulst, die volgende week 92 wordt. Hij eindigde bij de ex-parlementariërs samen met de veel jongere Gerrit Valk (PvdA) op de eerste plaats met 4 uit 5. Beiden lieten onder anderen Jan Nagel en Henk Vonhoff achter zich.

Johan van Hulst was 1956 tot 1981 senator voor de CHU (later CDA) en hoogleraar opvoedingswetenschappen aan de VU. Maar bovenal was hij een sterke hoofdklasser die regelmatig tegen Euwe, Mühring en Prins speelde. In de jaren dertig was hij kampioen van de stad en de provincie Utrecht. Hij is nog steeds lid van Caïssa in Amsterdam, hoewel hij de clubavonden niet zo vaak meer bezoekt. Maar het kampioenschap voor oud-parlementariërs wil hij voor geen goud missen. Van de 24 edities heeft hij alleen het toernooi van 2002 gemist vanwege een longontsteking. "De dokter verbood me naar Wijk aan Zee te gaan, ik heb direct een andere huisarts genomen!"

Er waren dit jaar tien oud-parlementariërs. Daarbij ging de strijd vooral tussen Van Hulst, Valk, Jan Nagel (ex-PvdA senator), Martin Beinema (ex-CDA) en Bas de Gaay Fortman (ex-PPR). KNSB-bestuurslid Sytze Faber en Henk Vonhoff konden zich niet in deze strijd mengen. In de voorlaatste ronde speelde Van Hulst remise tegen Gerrit Valk, die hierna nog tegen De Gaay Fortman moest spelen. Valk kwam niet verder dan remise, waardoor hij samen met Van Hulst op de eerste plaats eindigde. PvdA'er Gerit Valk zat dertien jaar in de Tweede Kamer, voordat hij in mei 2002 afscheid nam. Hij is lid van Lange Rochade in Alkmaar maar bezoekt zelden de clubavonden. 'Dit waren mijn eerste partijen sinds een jaar.'

Het toernooi van de parlementariërs leed onder de naderende verkiezingen. Er waren slechts vier deelnemers, broederlijk verdeeld over de Eerste en Tweede Kamer. In de slotronde vloerde D66-senator Eddy Schuyer concurrent Ed. van Thijn (PvdA), die zich in tijdnood liet verrassen. Schuyer is directeur van een psychiatrisch ziekenhuis en heeft bij VAS in de 3e klasse KNSB gespeeld. Samen met Van Thijn eindigde Theo van den Doel (VVD) op de tweede plaats. Gerrit-Jan van Oven (PvdA) sloot de rij met 0,5 punt.
Voor het eerst stond ook het kampioenschap van Provinciale Staten van Noord-Holland op de agenda. Favoriet Roel van Duijn (Groen Links) werd geklopt door Willem van der Pol (afdeling Economie, Landbouw en Milieu) Van Duijn eindigde als tweede, gevolgd door Erwin Bouma (VVD) en Peter Visser (PvdA).


---