De Unie


De Unie faliekant tegen Raam-CAO Omroep

Houten, 20 januari 2003 - De leden van vakbond De Unie hebben het CAO-eindbod van de werkgevers in de publieke omroep unaniem afgewezen. De Unie eist naast een loonsverhoging van 3,5% per 1 oktober jongstleden, dat de werkgevers hun voorstel voor een raam-CAO van tafel halen. De bonden hebben de omroepwerkgevers een ultimatum gesteld dat afloopt in de nacht van dinsdag 28 op woensdag 29 januari.

Volgens Unie-bestuurder Ewoud Teerink schuilt er een wezenlijk gevaar in het werkgeversvoorstel voor een raam-CAO. Deze raam-CAO houdt in dat een individuele omroep de mogelijkheid krijgt om met de ondernemingsraad mindere arbeidsvoorwaarden af te spreken. Daardoor bestaat er een reëel risico dat er arbeidsvoorwaardelijke verschillen gaan ontstaan tussen landelijke en regionale omroepen ten nadele van de regionale. Teerink benadrukt dat De Unie in principe voorstander is van flexibiliteit in de arbeidsvoorwaarden. Maar in dit geval betekent flexibiliteit een verslechtering, aldus de bestuurder.

Vakbond De Unie is verder verbolgen over de werkgeversvoorstellen waarin de aanvullingen bij arbeidsongeschiktheid en een aantal sociale paragraven worden versoberd. Verder willen de bonden een CAO-afspraak dat het aantal tijdelijke contracten hooguit een vijfde van het totale personeel mag bedragen. Het is Teerink een doorn in het oog dat er bij de omroepen op grote schaal met kortlopende contracten wordt gewerkt. De omroepwerknemers hebben daardoor totaal geen zekerheid. De Flexwet wordt door de omroepen negatief gebruikt. Ten slotte vragen de bonden een hogere vergoeding voor werk in de nacht en op zon- en feestdagen.

De vakbonden houden werkonderbrekingen bij de omroepen als de werkgevers niet verder willen praten over een CAO. Bij de omroepen werken ongeveer 6.000 mensen.

*