Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-14

Den Haag, 20 januari 2003

Hoogervorst vermindert administratieve lasten voor financiële sector

Minister Hoogervorst van Financiën wil de administratieve lastendruk voor de financiële sector verminderen door het stelsel van de zogenaamde verklaringen van geen bezwaar (vvgb-stelsel) te herzien. Hoogervorst licht zijn plannen toe in een brief aan de Tweede Kamer.

Op dit moment geldt voor iedereen die een gekwalificeerde deelneming(bezit van meer dan 5% dan wel 10% of meer in het aandelenkapitaal) wil verwerven, houden of vergroten dat een verklaring van geen bezwaar moet worden verkregen van de financiële toezichthouders of van de minister van Financiën. Dit vvgb-stelsel leidt in de praktijk tot hoge administratieve lasten omdat voor iedere (kleine) vergroting van een gekwalificeerde deelneming een vvgb-plicht geldt.

Hoogervorst stelt voor om een systeem van vaste bandbreedtes te introduceren waardoor niet meer bij elke kleine vergroting van een deelneming een vvgb hoeft te worden aangevraagd. Verder wordt voorgesteld om de vvgb-plicht voor banken te beperken tot deelnemingen die een materieel bedrijfseconomisch risico voor de bank met zich brengen. Ook worden voorstellen gedaan om het aantal aan te vragen vvgb's voor middellijke deelnemingen door banken terug te brengen.

De voorstellen passen in het kabinetsstreven tot een vermindering van de administratieve lasten. Zij komen tevens tegemoet aan de wensen van de financiële sector.

De brief aan de Tweede Kameris elders op de websitete lezen .