Ingezonden persbericht

Jan Marijnissen bepleit Generaal Pardon

Maandag 20 januari Nieuwspoort Den Haag,

Tijdens de presentatie van het boek 'nee heb je, ja kan je niet krijgen', de achterkant van het Nederlandse asielbeleid, heeft Jan Marijnissen, zich ronduit uittgesproken voor een generaal pardon voor lang in Nederland verblijvende asielzoekers.
Het boek geschreven naar aanleiding van het 15 jarig jubileum van het ASKV Steunpunt Vluchtelingen, verhaalt over het werk van de kleine onafhankelijke vluchtelingenorganisatie. De opvang en hulp die zij biedt aan uitgeprocedeerde asielzoekers en de campagne die zij voert. Tijdens de presentatie onder leiding van Chris Keulemans kwam vooral naar voren dat de resultaten van het vreemdelingenbeleid verstrekkende gevolgen hebben voor de individuele asielzoeker. Op straat, uitzichtloos, en onrechtvaardig. "Het is natuurlijk van de gekke dat cijfers als uitganspunt van het beleid worden genomen. Daar hoeven we niet trots op te zijn. We moeten inzetten op kwaliteit, niet op cijfers en doelstellingen ", aldus Jan Marijnissen. Tevens haalde hij het voorbeeld aan van Dhr.Schoof directeur van de IND die promotie heeft gekregen vanwege het halen van de targets: 80% van de asielaanvragen afwijzen.

Frank van Haren, vreemdelingenadvocaat en een van de auteurs van het boek, sprak over de IND als afwijsinstantie die in staat is haar eigen waarheid te maken. Inhoudelijk krijgt ze altijd gelijk van de Raad van State. Marijnissen haakte hier op in en noemde ambtsberichten als nauwelijks onpartijdig. Samen met Groen Links proberen ze een parlementair onderzoek hierover op te zetten.

Mariwan Kanie, journalist, heeft voor het boek onderzoek gedaan naar vreemdelingende-tentie. Tijdens de presentatie benadrukte hij nogmaals dat 10% van de cellen zijn gereserveerd voor vreemdelingen. Geen criminelen, maar gedetineerd omdat ze illegaal in Nederland verblijven.

Het ASKV riep op voor een zorgvuldig asielbeleid, waarbij iemand niet binnen 48 uur wordt afgewezen en op straat gezet. En voor opvang voor mensen die legaal in Nederland verblijven. Marijnissen benadrukt het belang van organisaties als het ASKV, en merkte daarbij op dat het goed is "dat er steeds meer verzet komt tegen dit onmenselijke beleid, ook op ons partijkantoor staat de telefoon roodgloeiend van verontwaardigde mensen".

"Er zijn onderwerpen die veel belangrijker zijn dan de verkiezingen, en dit is er een van. Migratie is een mondiaal probleem en zo moeten we er ook mee omgaan", besloot Marijnissen zijn betoog.

Meer informatie via:
askvsv@dds.nl
020-6272408 / 4205670
06-40308918
Alice Beldman
Bas Baltus
Dominique van Huijstee


---
Info over het ASKV/Steunpunt Vluchtelingen vindt u op: http://huizen.dds.nl/~askvsv
tel 020 6272408 020 4205670 fax 020 4203208 postbank 7913334 tnv Stichting ASKV/SV
ROA- actie-website www.askv.nl/roa