Gemeente Amsterdam

Lange-termijnvisie cultuur 2015
20 januari 2003 - Hannah Belliot

Wethouder Hannah Belliot legt de stad een langetermijnvisie-cultuur voor. U kunt hier tot 24 maart reageren op haar voorstel.

Hannah Belliot

"Sinds 1993 worden de kunstsubsidies in Amsterdam verdeeld door middel van het Kunstenplan. Het Kunstenplan bepaalt de subsidies voor vier jaar. Het voordeel hiervan is voor de culturele instellingen dat ze zekerheid hebben voor vier jaar waardoor ze verder dan een jaar vooruit kunnen plannen en programmeren. Voor de gemeente is het voordeel dat ze zo in staat is samenhang in de kunstsubsidies aan te brengen."

"Ik vind, en met mij ook anderen, dat het belangrijk is om verder te kijken dan de vier jaar van het Kunstenplan. De uitdaging die ik zie is om daarbij vanuit verschillende invalshoeken naar de kunsten te kijken en aansluiting te zoeken bij mogelijke partners in de stad."

"Daarom presenteer ik nu een cultuurvisie met doelstellingen voor de langere termijn en heb ik geprobeerd niet alleen de artistieke maar ook de andere belangen van de kunsten voor de stad te behandelen. Kunst is bijvoorbeeld door het toerisme ook van invloed op de economie van de stad. Daarnaast kan het contact tussen de verschillende culturele groepen stimuleren. Dat vind ik een belangrijke invalshoek, want de wisselwerking maakt de stad tot stad. De wisselwerking tussen culturen, maar ook verschillende beleidsterreinen. Zonder de illusie te hebben dat ik álle belangrijke onderwerpen heb behandeld, zijn dit volgens mij de ontwikkelingen die er 'toe doen'. De grote lijnen."

"Ik zal de mensen die op zoek gaan naar een financiële paragraaf maar vast teleurstellen. Dit is géén beleidsnota maar een visie voor de langere termijn, een strategisch document om te bepalen waar we naar toe willen en hoe we dat denken te kunnen bereiken. De financiële en beleidsvertaling van die ambities komen op een later moment terug en wel wanneer we een nieuw Kunstenplan maken."

"Het gaat er nu dus om vast te stellen welke culturele ambities de stad heeft voor de toekomst. Ik heb daar zo mijn ideeën over, maar wil die graag aan u voorleggen en er met u over van gedachten wisselen. We zullen de doelstellingen immers ook samen moeten zien te realiseren."

"Mijns inziens moeten de speerpunten voor de komende twaalf jaar de volgende zijn:

* Amsterdam koestert en presenteert de schatten van cultureel erfgoed, want we zijn trots op wat we hebben
* Zoveel mogelijk Amsterdammers doen, als consument of producent mee aan de kunst en cultuur in de stad.

* Amsterdam blijft cultureel toonaangevend in Nederland
* Amsterdam versterkt de internationale positie als cultuurstad
* Amsterdam investeert in de culturele industrie (als bijvoorbeeld ontwerpbureaus)"

"Aan deze visie hebben verschillende mensen, ondermeer uit de cultuurwereld en het bedrijfsleven meegewerkt. Nu wil ik het aan alle Amsterdammers voorleggen. Zoveel mogelijk kritiek, suggesties en ideeën zal ik gebruiken om de Gemeenteraad een zo compleet mogelijke visie op de cultuur in de stad voor te leggen."

"Ik nodig u dus van harte uit om mee te denken over de culturele ambities van de stad."

Hannah Belliot, Wethouder voor Cultuur

© Gemeente Amsterdam