Staatsbosbeheer

20 januari 2003

In opdracht van Staatsbosbeheer gaat deze maand de restauratie van de ruim 100 jaar oude Moerputtenbrug bij Den Bosch van start. De restauratie neemt drie jaar in beslag en gaat voor zover nu bekend ongeveer 6,5 miljoen euro kosten.

Dit jaar worden 5 van de 36 pijlers gerestaureerd om na te gaan of het restauratieplan voldoet. Dit werk wordt uitgevoerd door Nico de Bont. In december begint de restauratie van de overige pijlers en de ijzeren brugdelen. De brugdelen zullen één voor één van de pijlers worden getild en elders worden opgeknapt. In het restauratieplan dat is gemaakt door Holland Railconsult is extra aandacht besteed aan het behoud van zeldzame muurplanten. Ook zullen de
restauratiewerkzaamheden zodanig worden uitgevoerd dat er geen schade wordt veroorzaakt aan de kwetsbare flora en fauna van het natuurgebied.

Staatsbosbeheer sluit uit veiligheidsoverweging de parkeerplaats en het Halve Zolenpad, een wandelroute naar de Moerputtenbrug, gedurende de restauratie af voor het publiek. Er wordt een werkweg aangelegd vanaf de parkeerplaats aan de Deutersestraat zodat het werkverkeer via de oude spoordijk bij de brug kan komen.

Naar aanleiding van vragen in de Provinciale Staten over de milieuvervuiling en in samenwerking met particuliere belangenverenigingen, zoals de Federatie Behoudt de Langstraatspoorbruggen, heeft Staatsbosbeheer het afgelopen jaar gewerkt aan bestuurlijke overeenstemming en fondsenwerving om de brug te restaureren. 'Van het benodigde bedrag is nu ongeveer de helft toegezegd, voor de andere helft zijn de vooruitzichten goed te noemen. Daarom hebben we besloten van start te gaan', aldus Bertine Jongerius, namens Staatsbosbeheer projectleider voor de restauratie.

Staatsbosbeheer wil naast het veiligstellen van het cultureel erfgoed en het tegengaan van milieuvervuiling ook de natuur dicht bij de mensen brengen door het aanleggen van een wandelpad over de brug. Daardoor kunnen de mensen in de toekomst genieten van een uniek stuk industrieel erfgoed én van de omliggende natuur.