Ingezonden persbericht

PERSBERICHT WEEK 4

DEBAT: KANALENEILAND OP DE SCHOP

De herstructurering van een naoorlogse wijk

De herstructurering van Kanaleneiland kan alleen worden uitgevoerd door een deel van het woningcontingent aan de vrije markt aan te bieden. Volgens diverse organisaties voer je daarmee een spreidingsbeleid in. Nu is de verhouding autochtoon-allochtoon 30%-70%, dat zou 60%-40 % moeten worden. TUMULT & Gemeente Utrecht, Dienst Stadsontwikkeling organiseren een debat over de stedenbouwkundige en sociale consquenties van de herstructurering op dinsdag 21 januari, in de Lutherse kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht, aanvang 20.00 uur.

Onder leiding van Patrick van Mil, adjunct-directeur Nederlands Architectuur Instituut (NAI) gaan in debat: Marie Louise van Kleef, wethouder Ruimtelijke Ordening Gemeente Utrecht, Wim Duyster, algemeen directeur Mitros, Pieter Hooimeijer, hoogleraar demografie Universiteit Utrecht, en Jaap van Krimpen, voorzitter Ver. Huiseigenaren Kanaleneiland. Inleiding door Erik Vermathen, adviseur Wonen en Leefbaarheid Stade Advies.

Na ondertekening van de Duo-overeenkomst - overeenkomst tussen woningbouwcoöperaties en de Gemeente Utrecht - kan de herstructurering van de naoorlogse wijken beginnen. Er zijn globaal plannen ontwikkeld over sloop, nieuwbouw en renovatie van de wijk. Terwijl de bewoners van Kanaleneiland wachten op de eerste sloop- en renovatieplannen, wordt de roep om spreiding van allochtone bewoners luider, ook bij de allochtonen zelf. De herstructurering van de wijk zou dan niet alleen betekenen dat er een differentiatie van het woningcontingent komt, maar ook een andere invulling van de openbare ruimte, een ander aandeel 'arm, zwart en werkloos' in de wijk en wellicht een andere infrastructuur. Utrecht wil met meer koopwoningen in Kanaleneiland hogere inkomens aantrekken en allochtonen kunnen verhuizen naar Leidsche Rijn. Maar voldoet die nieuwbouw aan de wensen van de allochtonen? Zijn die wensen bekend en bestaat er zoiets als 'bouwen voor allochtonen'?

Het debat vindt plaats in de kerk aan de Hamburgerstraat 9 te Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Entree ¤3,50 /CJP & U-Pas ¤2. Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.