Algemene Onderwijsbond

Onderwijsmanifestatie 21 januari 2003 Zet onderwijs op 1

Zet onderwijs op 1.Dat is de leus waarmee de Algemene Onderwijsbond samen met andere vakorganisaties de dag voor de verkiezingen een grote manifestatie houdt in de Utrechtse Jaarbeurs. Doel is om onderwijs weer hoger op de prioriteitenlijst van de politiek te krijgen. Als het gaat om investeringen in de kwaliteit van de maatschappelijke dienstverlening, werd onderwijs steevast door alle partijen genoemd in de mantra van allerbelangrijkste onderwerpen: zorg, onderwijs en veiligheid. In de praktijk is daar echter niets van terecht gekomen. De onderwijsbonden hopen met de manifestatie te bereiken dat een nieuw kabinet wel het belang ziet van goed onderwijs voor de samenleving en de economische groei.

Alle partijen (behalve de LPF) hadden bij de vorige verkiezingen van mei 2002 een forse investeringsimpuls voor onderwijs in het verkiezingsprogramma opgenomen. In de praktijk is daar niets van terecht gekomen. Het kabinet Balkenende heeft nauwelijks extra geld voor onderwijs uitgetrokken, terwijl steeds meer scholen kampen met het lerarentekort. Wie de financiële prioriteiten van deze coalitie op een rijtje zet, ziet dat onderwijs zelfs achteruit kachelt in de meerjarenramingen.

Onderwijs moet weer terug op de echte prioriteitenlijstjes, niet alleen bij de minister van Onderwijs maar bij de hele nieuwe kabinetsploeg, zegt bestuurder Gerrit Stemerding over het initiatief voor de onderwijsmanifestatie. Ook de nieuwe premier en een minister van financiën moeten er van worden overtuigd dat investeren in de kwaliteit van onderwijs goed is voor de maatschappij en de economie. Dus: zet onderwijs op 1.

Op de manifestatie wil de AOb samen met andere bonden laten zien waarom het nodig is om te investeren in modern en kwalitatief goed onderwijs. Daarbij gaat het niet alleen om salarissen, maar ook om moderne leermiddelen, het aanpakken van de werkdruk, een goede opvang van nieuwe collegas en goede gebouwen.

Utrecht 11 december 2002