Ingezonden persbericht

Robot vervangt zieke leerling

UTRECHT, 20030112 -- Als een leerling ziek is gaat de omgeving er vaak van uit dat onderwijs tijdelijk niet nodig is; de leerling heeft immers andere dingen aan z'n hoofd. Van deze "wijsheid" wordt hij echter niet wijzer! Een tijdje niet bezig zijn met school levert o.a. onnodige leerachterstanden op. Na die vervelende tijd in het ziekenhuis kan de leerling zelfs gestraft worden door te blijven zitten. Dit was niet nodig geweest want door met school bezig te zijn heeft hij juist iets anders aan z'n hoofd dan die ziekte. Hij is bezig met de toekomst en dit komt het genezingsproces ten goede.

Het belangrijkste voor zieke leerlingen is het behouden van contacten met zijn klas. Weer terug op school moet hij snel zijn plek weer vinden en dit is lastig als hij er enige tijd niet bij hoorde. Het netwerk ZIEZON, wat staat voor Ziek Zijn & Onderwijs, stimuleert dit noodzakelijke onderwijs. Middels 130 specialisten in het land worden de leerkrachten geadviseerd over alle facetten van het geven van onderwijs aan zieke leerlingen. Inmiddels dringt het besef van het belang dit onderwijs bij leerkrachten en ouders door.

In de ideale situatie blijft de leerling het contact met zijn klas behouden. Tot op heden was dit technologisch gezien slechts beperkt mogelijk. Zelfs de modernste telecommunicatie middelen hadden grote beperkingen of waren niet uitvoerbaar. Hierin is echter met P.E.B.B.L.E.S. verandering in gekomen. Middels een bijzonder vormgegeven robot met state-of-the-art technieken is het mogelijk geworden een leerling die in het ziekenhuis of ziek thuis verblijft een fysieke plaats in de klas te geven en hem de les te laten volgen.

Door P.E.B.B.L.E.S. worden onnodige achterstanden voorkomen, wordt het noodzakelijke contact behouden en is reïntegratie een soepel lopend proces geworden. De testen met P.E.B.B.L.E.S. zijn in de Verenigde Staten zeer succesvol verlopen. Nu vindt de introductie van P.E.B.B.L.E.S. plaats in Nederland omdat ons land in Europa een voortrekkersrol vervult in de ontwikkelingen op het terrein van onderwijs aan leerlingen die ziek zijn.

Vanuit Toronto wordt het prototype overgevlogen en zal te ontmoeten zijn op de stand van ZIEZON tijdens de Nederlandse Onderwijs Tentoonstelling te Utrecht van 21 tot en met 25 januari 2003. Enkele dagen is er direct contact met een klas en enkele dagen met een leerling in een ziekenhuis. Op de stand zijn de ontwikkelaars van P.E.B.B.L.E.S. aanwezig om gedetailleerde vragen te beantwoorden.



Ingezonden persbericht