Gemeente Heeze-Leende


Ministerie van OC&W bezoekt Heeze-Leende

Sinds 1997 zijn de gemeenten in Nederland verantwoordelijk voor de huisvesting van scholen.

De huisvestingsbehoefte van Onderwijscentrum de Berkenschutse in Heeze, een school voor speciaal onderwijs, is de laatste jaren sterk toegenomen. Dit heeft vervolgens geleid tot een zeer zware financiële belasting voor de gemeente Heeze-Leende. Een goede reden om mevrouw Zandbergen van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap uit te nodigen voor een gesprek en een werkbezoek aan deze school.

Alle fracties van de gemeente Heeze-Leende vinden goed onderwijs een basisvoorziening voor de jeugd. Het schoolgebouw is een middel tot het geven van goed onderwijs. De gemeente heeft vorig jaar een integraal huisvestingsplan onderwijs laten maken. Het integraal huisvestingsplan geeft een beeld van de huisvestingssituatie/ -behoefte van alle scholen. Van groot belang daarbij is ook de leerlingenprognose. Daaruit valt af te leiden welke ruimtebehoefte er voor de korte, middellange en de lange termijn te verwachten is. Om in de toekomst goed onderwijs te kunnen blijven geven wil de gemeente drie nieuwe scholen bouwen de komende jaren, te weten de Triangel te Leende, Basisschool Sterksel te Sterksel en Bergerhof te Heeze. (Kosten ongeveer 4,5 miljoen euro. Dit is inclusief een kwaliteitsimpuls voor de overige scholen). Er zal nader onderzocht moeten worden welke kansen en mogelijkheden er binnen de betreffende kern of wijk zijn om maatwerk te leveren. Mogelijk zijn er combinaties te maken met andere behoeften in de verschillende kernen. De oplossing voor de meest dringende knelpunten, het plaatsen van noodunits, is inmiddels geboden.

Onderwijscentrum de Berkenschutse zal worden uitgebreid met 3 lokalen en een sportzaal. Deze bouwactiviteiten zullen gespreid over 2003 en 2004 worden uitgevoerd. (Kosten ongeveer 1,2 miljoen euro). Onderwijscentrum de Berkenschutse heeft een bovenregionale functie. Er zijn slechts twee van dit soort onderwijscentra in Nederland. Een goede reden om aandacht te vragen bij het ministerie voor het onevenredig zwaar drukken van deze financiële belasting op het budget van de gemeente Heeze-Leende. Op dinsdag 21 januari zal de heer J. Mikkers, portefeuillehouder Onderwijs, mevrouw Zandbergen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op het gemeentehuis ontvangen. Daar zal hij de huisvestingsbehoefte van Onderwijscentrum de Berkenschutse toelichten en uitdrukkelijk aandacht vragen bij het ministerie voor de financiële belasting van die huisvestingsbehoefte op het budget van de gemeente Heeze-Leende. Aansluitend zal mevrouw Zandbergen een werkbezoek brengen aan onderwijscentrum de Berkenschutse.