Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

Archief
NIGZ NIEUWS
NIEUWS UIT DE SECTOR
AGENDA

PERSBERICHTEN

20 januari 2003

Nieuwe website Gezondopschool.nl geeft overzicht van lesmaterialen en aanpakken gezondheid

Op 21 januari 2003 lanceert het NIGZ tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling 2003 de website
www.gezondopschool.nl. De website biedt docenten een uniek en permanent overzicht van les- en achtergrondmateriaal over alles wat met gezondheid te maken heeft. Op deze site staat complete, actuele en betrouwbare informatie over Gezond op School.

De website is ontwikkeld als hulpmiddel voor het onderwijs. Er bestaat in Nederland namelijk een zeer groot en divers aanbod op het terrein van lesmaterialen over gezondheid (van voeding tot seks, van alcohol tot veiligheid). Docenten zien vaak door de bomen het bos niet meer. Dat is jammer, want uit recent onderzoek onder Nederlandse scholen blijkt dat scholen graag aandacht besteden aan gezondheid.

Het gebruik van de computer neemt in het onderwijs een steeds belangrijker plek in. Docenten kunnen bij de voorbereiding van hun lessen nu ook van deze nieuwe website www.gezondopschool.nl gebruik maken. Ook leerlingen kunnen de site raadplegen voor het maken van opdrachten en werkstukken.

Wat vindt u op de website?

De website is ontwikkeld voor docenten in het primair en voortgezet onderwijs, en studenten van lerarenopleidingen. Ook ondersteuners en begeleiders van scholen (zoals medewerkers van GGD of onderwijsbegeleidingsdienst) kunnen er terecht. De inhoud van www.gezondopschool.nl bestaat uit:

1. Lessen over gezondheid: een overzicht van onderwijsmateriaal over gezondheidsthemaâs voor het primair en voortgezet onderwijs.
2. Achtergrondinformatie: een overzicht van achtergrondinformatie voor docenten (voorlichtingsmaterialen en vakliteratuur).
3. Nieuwsbrief: een online Nieuwsbrief, die 6 keer per jaar uitkomt. Deze Nieuwsbrief bevat onder meer de nieuwste lesmaterialen , voorlichtingsactiviteiten en campagnes. Docenten en geïnteresseerden kunnen zich hierop gratis abonneren.

Samenwerking

De website is het resultaat van samenwerking tussen het Nationaal Informatiecentrum voor Leermiddelen van de SLO (Stichting voor Leerplanontwikkeling) en het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ). Daarnaast werken maar liefst twaalf landelijke voorlichtingsorganisaties mee aan de totstandkoming en het onderhoud van de website: Astmafonds, DEFACTO-rookvrij, Brandwondenstichting, Nederlandse Hartstichting, NIGZ, NISB, Stichting Consument en Veiligheid, Donorvoorlichting, Stichting soa-bestrijding, Voedingscentrum Nederland, Trimbos instituut en Stichting Voorkom.