Ingezonden persbericht


Korps: Friesland, plaats: Fryslân 21-01-2003
Politieberichten van 20/1 (13.00 uur) t/m 21/1 (07.00 uur)

Beetsterzwaag: autobrand
Maandag omstreeks 11.15 uur reed een 76-jarige inwoner van Beetsterzwaag met zijn personenauto over de Gerdyksterwei. Plotseling zag de bestuurder rook onder de motorkap vandaan komen. Hij bracht de auto tot stilstand en stapte samen met zijn vrouw uit. Toen hij stilstond, vloog de auto in brand. De brandweer heeft het vuur geblust. De oorzaak van de brand is niet bekend. De auto moest worden weggesleept.

Leeuwarden: vernieling ruit
Maandag omstreeks 12.20 uur werd bij de dagopvang van het Straathoekwerk aan de Zuidergrachtswal een ruit naast de voordeur vernield. Een 23-jarige inwoner van Leeuwarden was het niet eens met de behandeling die hij kreeg. Hij werd vervelend en moest het pand verlaten. Eenmaal buiten trapte hij de ruit naast de voordeur stuk. Een medewerkster, een 56-jarige inwoonster van Leeuwarden, deed aangifte. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Drachten: aanrijding en ontzegging
Maandag omstreeks 12.50 uur reed de bestuurder van een personenauto op de Torenstraat tegen een boom. De auto werd aan de voorzijde zwaar beschadigd. Na de aanrijding reed de bestuurder, een 29-jarige inwoner van Lippenhuizen door en parkeerde zijn auto iets verder op. Door getuigen werd het één en ander gezien. De bestuurder kon kort daarna worden aangehouden. Het bleek dat de man nog een ontzegging van de rijbevoegdheid had, die liep tot 27 januari 2003. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt.

Raerd: inbraak auto
Van zondag op maandag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Aldfeartswei. Hoe men in de auto is gekomen, werd niet duidelijk. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 24-jarige inwoner van Gauw, heeft aangifte gedaan.

Kollumerzwaag: inbraak auto
Afgelopen weekend werd ingebroken in een auto, die geparkeerd stond op het erf van een woning aan de Harm Smidswei. Het slot van het rechter voorportier werd vernield. Uit de auto werden een radio/cd-speler en 15 cd`s weggenomen. De eigenaar, een 55-jarige inwoner van Kollumerzwaag, heeft aangifte gedaan.

Sexbierum: onder invloed
Maandag omstreeks 13.55 uur kwam er een melding binnen dat op de Latsmaleane een meisje door een personenauto was geraakt. Ter plaatse bleek dat een 5-jarig meisje uit Sexbierum was geraakt door een personenauto, die uit tegenovergestelde richting naderde. Het kind liep geen verwondingen op. Ook de auto werd niet beschadigd. De personenauto werd bestuurd door een 48-jarige inwoonster van Sexbierum. De bestuurster bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de vrouw 870 ug/l. Tegen de bestuurster werd proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg een rijverbod voor 10 uren. Tevens werd het rijbewijs van de vrouw ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak auto
Maandag tussen 13.50 en 15.30 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Centrale. Hoe men in de auto is gekomen, werd niet duidelijk. De auto vertoonde geen braakschade. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaresse, een 22-jarige inwoonster van Oosternijkerk, deed aangifte.

Leeuwarden: winkeldieven aangehouden
Maandag omstreeks 16.15 uur werden op Over de Kelders twee inwoners van Leeuwarden, 33 en 31 jaar, aangehouden. De twee verdachten hadden bij een winkel 3 cd-rom`s weggenomen en wilden zonder te betalen de winkel verlaten. Een medewerkster van de winkel, een 25-jarige inwoonster van Leeuwarden, deed aangifte. De beiden verdachten werden overgebracht naar het bureau. De cd-rom`s werden teruggebracht naar de winkel. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor zijn ze weer in vrijheid gesteld.

Heerenveen: diefstal auto
Van zondag op maandag werd vanaf de Munt een personenauto, merk Opel Kadett, kleur blauw, voorzien van het kenteken TH-37-TD, gestolen. De auto stond op de parkeerplaats voor de flat. De eigenaar, een 64-jarige inwoner van Heerenveen, heeft aangifte gedaan.

Kollumerzwaag: onwelwording
Maandag omstreeks 18.40 uur werd op de Bounswei een personenauto aangetroffen, waarvan de bestuurder onwel was geworden. Aan de man, een 53-jarige inwoner van
Zwaagwesteinde, werd eerste hulp verleend door mensen van de inmiddels gewaarschuwde brandweer. Dit werd later overgenomen door het ambulancepersoneel. De bestuurder bleek
ritmestoornissen te hebben. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Ferwert: aanrijding met gewonde
Maandag omstreeks 18.30 uur vond op de Ljouwertdyk een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 18-jarige inwoner van Sint-Annaparochie, verloor in een bocht van de weg de macht over het stuur, kwam in de berm terecht en nam daar enkele boompjes mee om vervolgens in een drooggevallen greppel aan de overzijde van de weg tot stilstand te komen. Een bij hem inzittende, 19-jarige inwoner van Sint-Annaparochie, raakte lichtgewond. Hij werd voor onderzoek overgebracht naar het MCL-Zuid. De bestuurder bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Hij had de auto van zijn vader stiekem meegenomen. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: belediging
Maandag omstreeks 20.40 uur werd op het NS-station aan de Trambaan een 26-jarige inwoner van Sneek aangehouden. De verdachte had kort daarvoor op het perron een medewerker van de NS, een 56-jarige inwoner van Leeuwarden, beledigd en bedreigd (met woorden) De medewerker deed aangifte. De verdachte was uit de trein gehaald. Hij was in het bezit van een geldig plaatsbewijs tot Heerenveen doch wilde zonder kaartje doorreizen naar Amersfoort. Dit werd door de NS-medewerker verhinderd, waarna deze door de verdachte werd belaagd. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Drachten: gaslek
Maandag omstreeks 22.05 uur werd door bewoners gemeld dat er zich in hun straat een gaslek bevond. Het bleek dat het gaslek zich bevond in het trottoir ter hoogte van de brandgang tussen de huizenblokken van het Looierspad en de Blaauwverversregel. Door de stevig wind verwaaide het gas snel. Er is geen gevaar geweest voor de omgeving. Door de hulpdiensten werd het lek gerepareerd. De brandweer was ter plaatse. Tijdens de werkzaamheden werd de weg voor het doorgaande verkeer afgesloten.

Joure: aanrijding
Maandag omstreeks 22.40 uur kwam de bestuurder van een personenauto op de Rijksweg A6 door nog onbekende oorzaak in een slip terecht. De bestuurder, een 27-jarige inwoner van Lelystad, probeerde nog te corrigeren doch kon de auto niet op de weg houden en kwam in de sloot naast de weg tot stilstand. De bestuurder raakte niet gewond en kon op eigen gelegenheid uit de auto komen. De auto werd totaal vernield en moest worden weggesleept.

Marrum: onder invloed
Dinsdag omstreeks 01.20 uur werd op de Botniaweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 38-jarige inwoner van Sint Annaparochie bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 370 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272