Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Bedrijven weinig alert op risicos legionella in koelsystemen

Bij bedrijven die de Arbeidsinspectie voor een legionellacontrole heeft bezocht, ontbraken in veel gevallen maatregelen om groei van de legionellabacterie in koelsystemen te voorkomen. In totaal controleerde de inspectiedienst vorig jaar 240 ondernemingen. Bij ruim tachtig bedrijven was sprake van een luchtbehandelingsinstallatie (zoals airco) of industrieel koelsysteem met een legionellarisico. Tachtig procent van deze bedrijven had verzuimd de risico's van groei en verspreiding van de legionellabacterie in kaart te brengen.

De inspecties vonden plaats in kantoorgebouwen en bij industriële bedrijven en besloegen minder dan 5 procent van het totaal aantal bedrijven in deze sectoren. Een vijfde deel van de onderzochte industriële koelsystemen werd door de eigenaars niet op de aanwezigheid van legionella gecontroleerd. Ook bij de helft van de bekeken luchtbehandelingsinstallaties bleef controle achterwege. Zorgelijk is de situatie bij installaties die gedurende langere tijd nat worden stilgezet. Stilstaand water bevordert de groei van legionella. Bij een beperkt aantal installaties (8) was sprake van een stilstand van een maand of langer.

De Arbeidsinspectie gaat met de branche-organisaties van de betrokken bedrijven overleggen om tot naleving van de regels te komen. Zij zal gerichte inspecties voortzetten bij bedrijven met een koel- of luchtbevochtigingssysteem. Vóór 1 april komt het ministerie van SZW met een arbobeleidsregel die de ondernemer houvast kan bieden. Daarin wordt omschreven aan welke eisen een goede risico-inventarisatie voldoet en hoe het legionella-risico verkleind kan worden.