GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 21 januari 2003 11:04
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Stijging ziektekostenpremies

(21 januari 2003)

Kamervraag
Vragen van de leden Halsema en Vendrik (GroenLinks) aan de waarnemend minister van VWS de Geus betreffende berichten over misbruik van particuliere premiegelden


1. Kent u het artikel 'Misbruik van zorgpremies' uit het dagblad de Telegraaf van 21 januari 2003?
2. Hoe beoordeelt u de stelling van de vakcentrales CNV en Unie MHP dat de stijging van de particuliere ziektekostenpremie dit jaar slechts voor een deel door hogere kosten kan worden verklaard?
3. Hoe beoordeelt u het vermoeden van de vakcentrales dat de premieverhoging door de verzekeraars wordt gebruikt om reserves op te bouwen voor de geplande invoering van een nieuw basisverzekering?
4. Ziet de minister een probleem voor de particuliere zorgverzekeraars als het basispakket uitgebreider is dan het gemiddelde particuliere pakket vanwege de eisen die de PVK stelt aan de verzekeraars die de nieuwe ziektekostenverzekering gaan uitvoeren?
5. Kan de minister inzicht geven in de kostenontwikkeling van de particuliere verzekeringen en deze afzetten tegen de stijgingen van de premies?
6. Kan de minister inzicht geven in de ontwikkeling van de financiële reserves van de zorgverzekeraars over de afgelopen 10 jaar?
7. Hoe is het toezicht op de zorgverzekeraars nu geregeld?
8. Hoe waardeert de minister het voorstel van Unie MHP om in regels vast te leggen hoe verzekeraars verantwoording af moeten leggen over grote premiestijgingen?
9. Hoe waardeert de minister het voorstel van het CNV om de PVK hier een grotere rol in te geven door een jaarlijkse rapportage?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -