Ministerie van Justitie

Bedrijfsleven moet betalen voor kopiëren
21 januari 2003

Voor het bedrijfsleven is een vergoeding vastgesteld voor gemaakte kopieën van auteursrechtelijk beschermde werken. De wetswijziging treedt per 1 februari 2003 in werking. Voor de overheid, bibliotheken, onderwijsinstellingen en andere organisaties werkzaam in het algemeen belang, geldt al een vergoedingsplicht. Het gaat dan bijvoorbeeld om het kopiëren van een artikel uit een tijdschrift, dag-, week-, nieuwsblad, of kleine gedeeltes van een boek, of in deze werken opgenomen andere werken, zoals tekeningen of foto's. De vergoedingsplicht geldt niet voor het kopiëren van brieven, interne nota's rapporten en verslagen. Voor het bedrijfsleven gold weliswaar ook al een vergoedingsplicht, maar er zijn nooit regels gesteld over de hoogte van de te betalen vergoeding. De tarieven, die al golden voor overheid, bibliotheken, onderwijsinstellingen en andere instellingen werkzaam in het algemeen belang, gaan nu ook gelden voor het bedrijfsleven. Het tarief bedraagt E 0,045 per gekopieerde pagina. Voor onderwijsinstellingen die geen instellingen van wetenschappelijk onderwijs zijn, geldt een lager tarief van E 0,011. In het algemeen kopiëren zij aanzienlijk minder kostbare werken.

Het aantal kopieën dat jaarlijks wordt gemaakt, dient te worden opgegeven bij de Stichting Reprorecht. Daarbij gaat het niet om het aantal auteursrechtelijk relevante kopieën, maar om het totaal aantal fotokopieën dat binnen de instelling is gemaakt. In onderling overleg met de Stichting Reprorecht wordt bepaald over welk percentage van de gemaakte kopieën vergoeding wordt betaald. De opgavenplicht geldt niet wanneer er jaarlijks niet meer dan 50.000 kopieën gemaakt worden. Dit houdt niet in dat over dit aantal geen vergoeding behoeft te worden betaald. De vrijstelling tot 50.000 kopieën is bedoeld om de administratieve lasten voor kleinere organisaties en bedrijven te beperken.

De nieuwe regeling voorziet tevens in een 'opt out'mogelijkheid. Dat wil zeggen dat auteurs of hun rechtverkrijgenden ook rechtstreeks, dus zonder inschakeling van de Stichting Reprorecht, afspraken met betalingsplichtigen kunnen maken.

Meer informatie over de Stichting Reprorecht en de inning en verdeling van reprovergoedingen is te vinden op: www.cedar.nl