Partij van de Arbeid

Den Haag, 21 januari 2003



Vragen van het lid Noorman-den Uyl (PvdA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


1


Heeft u het interview 1) dat u gaf over de invoering van een beroepsrisico, geautoriseerd?


2


Is het onderscheid maken in de hoogte van een uitkering of verzekering, indien de oorzaak van de arbeidsongeschiktheid door of vanwege het werk is, een onderscheid dat risque professionnel (RP) of risque social (RS) heet?


3

Bent u inmiddels voorstander van de invoering van een onderscheid in de hoogte en de aard van de rechten op een arbeidsongeschiktheidsuitkering of
-verzekering, zoals in het genoemde interview te lezen is?

4

Zo ja, wanneer bent u daarvan een voorstander geworden? Is de in het artikel genoemde datum van 20 september 2002 juist? Hebt u op die datum in het overleg met uw topambtenaren ingestemd met het principe van het risque professionnel?


5

Heeft u sinds 20 september 2002 met andere collega's uit het kabinet gesproken in de ministerraad, de onderraad van de ministerraad, de SEC, de zeshoek of de sociaal-economisch driehoek aan de hand van ambtelijke nota's (niet zijnde het concept-wetsvoorstel) over de invoering van een risque professionnel?


6

Zo ja, is daarover in een van deze geledingen een standpunt ingenomen? Zo ja wanneer en welk?


7

Is naar uw opvatting een onderscheid in verzekerd inkomen gerechtvaardigd tussen mensen die arbeidsongeschiktheid zijn vanwege het werk en mensen die een ernstige ziekte hebben, of in het weekend een ernstig ongeluk hebben gehad dat niet met het werk gerelateerd is, en daardoor gedeeltelijk arbeidsongeschiktheid zijn?


8

Is het waar dat bij het schrappen van de partnertoets in de IOAW er geen noodzaak is vanwege internationale regelgeving om het risque professionnel in te voeren?


9

Kunt u precies uitleggen wat internationale bestendigheid is? Wat verstaat u daaronder en welke maatregelen zijn daarbij van toepassing?


10

Nu u in het verslag van het overleg 2) over risque professionel heeft gezegd dat het slechts gaat om een onderzoek naar internationale bestendigheid, hoe verklaart u dat u in het genoemde interview erkent "dat u hiermee breekt met het ijzeren principe dat bij arbeidsongeschiktheid geen onderscheid wordt gemaakt tussen het beroepsrisico en het sociale risico" ook al zoekt u naar een andere naam?


11

Vindt u zelf dat u op 17 december de Kamer juist geïnformeerd heeft?


12

Wilt u deze vragen voor 28 januari beantwoorden?


1) Trouw, 17 januari 2003-01-21

2) AO over risque professionnel op 17 december 2002