INFO CENTRUM PAPIER EN KARTON


Kinderen scheppen papier in Zaanse papiermolen

Op 21 januari 2003 introduceert het Informatiecentrum Papier en Karton het nieuwe lespakket Zelf papier maken. Dat gebeurt op een wel zeer toepasselijke wijze en locatie. Kinderen gaan zelf papier scheppen in De Schoolmeester in Westzaan, de laatste nog werkende papierwindmolen ter wereld.

Het eerste lespakket wordt overhandigd door Arie Houweling, bestuurslid Informatiecentrum Papier en Karton en vice-voorzitter van de Koninklijke KVGO, aan twee leerkrachten van de Bosch en Hovenschool uit Heemstede.

Vervolgens gaan leerlingen van groep 8 zelf papier scheppen. Ze doen dat onder begeleiding van de beheerder van de molen, Arie Butterman.

Papiermolen De Schoolmeester aan het Guispad in Westzaan is de laatst overgebleven Zaanse papiermolen. Al sinds 1692, meer dan 300 jaar dus, wordt hier papier vervaardigd van bijzondere kwaliteit. Op traditionele wijze wordt in De Schoolmeester papier gemaakt uit katoen, vlas en water, zonder gebruik van lijm- of kleurstoffen. Ook wordt het papier er op natuurlijke wijze gedroogd. Dit papier draagt de mooie naam Zaansch Bord.

Met het creatieve lespakket Zelf papier maken kunnen kinderen de naam zegt het al zelf papier maken. Naast een duidelijke instructie hoe je zelf papier kunt scheppen, bevat het pakket een schepraam, twee viltdoeken en cellulose. Ook zit er een prachtige en vrolijke brochure in met veel leerzame informatie, onder andere over het ontstaan van papier, de veelzijdigheid van golfkarton en over papier en het milieu. Verder worden allerlei creatieve mogelijkheden getoond over wat je met papier kunt doen Genoeg stof voor lessen vol veel plezier met papier!

Het Informatiecentrum Papier en Karton is de stichting die voorlichting geeft over het gebruik van papier en karton. Zo levert het Infocentrum onder andere lesmaterialen aan scholen en voert een advertentiecampagne in kranten en tijdschriften.

Noot voor de reactie:Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joop Roozeboom van het Informatiecentrum Papier en Karton, tel 020 654 30 43 Op 21 januari zijn vanaf 15.30 uur enkele digitale fotos beschikbaar op de website van het Informatiecentrum: www.papierinfo.nl

21 jan 03 12:16