Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag

Directie Veiligheidsbeleid

Afdeling Crisisbeheersing en Vredesoperaties

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

21 januari 2003

Behandeld

Mr J.A. Flamand

Kenmerk

DVB/CV-3/03

Telefoon

+31 (0)70-3485419

Blad


1/3


Fax

+31 (0)70-3485684

Bijlage(n)


1


E-Mail

Ja.flamand@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording vragen van het lid Van Velzen over de beveiliging van generaal Dostum door de Turkse militaire inlichtingendienst

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister van Defensie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Velzen over de beveiliging van generaal Dostum door de Turkse militaire inlichtingendienst. Deze vragen werden ingezonden op 16 december 2002 met kenmerk 2020304620.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de minister van Defensie, op vragen van het lid Van Velzen (SP) over de beveiliging van generaal Dostum door de Turkse militaire inlichtingendienst

Vraag 1

Kunt u bevestigen dat de lijfwachten van generaal Dostum, een van de krijgsheren in Afghanistan, leden van de Turkse militaire inlichtingendienst zijn ('Turkish military intelligence')?

Vraag 2

Kunt u bevestigen dat de Turkse troepen van ISAF niet dezelfde gebouwen gebruiken als de andere troepen die deel uitmaken van ISAF? Zo ja, is dit een gevolg van het feit dat de Turkse militaire inlichtingendienst generaal Dostum beveiligt, zoals een anonieme Amerikaanse officier in de The Independent stelt?1).

Vraag 3

Kunt u aangeven hoe lang generaal Dostum al door Turkse militairen wordt beveiligd Was dat al zo voordat Turkije de leiding over ISAF kreeg? Zo ja, waarom kreeg Turkije dan toch de leiding over ISAF?

Vraag 4

Compliceert de veronderstelde beveiliging van generaal Dostum door de Turkse militaire inlichtingendienst de Nederlands-Duitse leiding over ISAF, die zij binnenkort van Turkije overneemt? Zo ja, welke stappen wil de regering ondernemen om deze complicaties weg te nemen?

Vraag 5

Hebt u diplomatieke stappen bij de Turkse regering ondernomen om een eind te maken aan de beveiliging van generaal Dostum door specialisten in dienst van de Turkse overheid? Zo ja, wat was het resultaat? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

De Regering kan niet bevestigen dat de lijfwachten van generaal Dostum leden van de Turkse militaire inlichtingendienst zijn. Derhalve zal niet nader worden ingegaan op de vervolgvragen, die uitgaan van deze veronderstelling. Het is de Regering niet bekend of andere krijgsheren worden beveiligd door aan ISAF deelnemende landen.

Naast Turkse zijn ook militairen van andere troepenleverende landen ondergebracht op het hoofdkwartier van ISAF. Meerdere nationaliteiten zijn dus ondergebracht in hetzelfde gebouw.

Eenheden van de Turkse krijgsmacht zijn gelegerd op vijf locaties. De meeste van deze andere locaties worden uitsluitend door Turkse militairen gebruikt. Deze wijze van onderbrenging van militairen is geenszins ongebruikelijk bij vredesoperaties.


1) The Independent 6 december jl., "De-hyping Al Qaida communication"





===