Gemeente Utrecht

INNOVATIEPROJECT VOOR BEDRIJVEN IN WESTFLANK UTRECHT VAN START

De gemeente Utrecht en Syntens starten in februari 2003 het project "Innovatie Westflank" voor bedrijven die zich bezig houden met technische of bedrijfskundige innovatie. Met dit project willen de initiatiefnemers het ondernemerschap en de economische ontwikkeling in de westflank van de stad Utrecht versterken. Het project bestaat uit drie deelprojecten die innovatieve ondernemers coaching, ondersteuning en intensieve begeleiding bieden. Jan van Zanen, wethouder Economische Zaken: "Vooral nu de economie zich minder voorspoedig ontwikkelt, zijn deze maatregelen om met name het MKB te stimuleren van groot belang."

De gemeente Utrecht benoemt in haar visie op de economische ontwikkeling, "Utrecht, ontmoetingsplaats voor talent", een aantal verder te ontwikkelen economische sectoren. Eén daarvan is MKB: ondernemerstalent. Utrecht wil met het project 'Innovatie Westflank' aandacht en ruimte bieden voor ondernemerstalent uit het midden- en kleinbedrijf.

Het project 'Innovatie Westflank' heeft als doel het versterken van het bedrijfsleven, de economische ontwikkeling en het ondernemerschap in de westflank van Utrecht. Dit gebeurt met een drietal deelprojecten waarvan de uitvoering in handen is van Syntens, Innovatienetwerk voor ondernemers. Het eerste deelproject, Zakenlift Westflank, biedt 72 ondernemers gedurende een jaar intensieve coaching op het gebied van innovatie, acquisitiebeleid, personeelsvraagstukken, ICT en bedrijfseconomische vraagstukken. In het deelproject Innoveren op maat krijgen veertig bedrijven een korte periode ondersteuning bij hun innovatieambitie. De Innovatieprijs Westflank vormt het derde deelproject en heeft als doelstelling het stimuleren van veelbelovende innovaties. Na een strenge selectie ontvangen zes bedrijven gedurende een jaar intensieve begeleiding. Deze innovatieve bedrijven dienen als voorbeeld en inspiratiebron voor andere MKB bedrijven en zullen regelmatig in de media verschijnen.

De looptijd van het project is vier jaar. De totale kosten, ruim EUR 1,1 miljoen, worden opgebracht door de gemeente Utrecht, Syntens en het bedrijfsleven. De gemeente heeft voor het project EUR 640.000 subsidie verworven uit het grote stedenbeleid van het rijk en uit het subsidieprogramma van de Europese Unie. Het project Westflank is tot stand gekomen door samenwerking tussen de gemeente Utrecht en Syntens. Wethouder Jan van Zanen: "We kunnen niet toveren. Wel kunnen we hiermee de ondernemers in de westflank een flinke zet in de rug geven."

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stijn Terlingen, bestuurscommunicatie stadhuis, telefoon 030-286 11 56.

Utrecht, 21 januari 2003.