RABOBANK NEDERLAND

Rabobank en VROM sluiten CO2 contract

In kader van klimaatbeleid en Kyoto-doelstelling

Rabobank International heeft vandaag een raamcontract ondertekend met VROM voor het contracteren van 10 miljoen ton
broeikasgasemissiereducties uit duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden waarbij de Rabobank als financier betrokken is. In het kader van het internationale klimaatverdrag (Kyoto 1997) is Nederland verplicht de emissie van broeikasgassen, zoals CO2, met 6% terug te brengen ten opzichte van de uitstoot in 1990.

Uitgangspunt van het Nederlandse klimaatbeleid is dat 50% van de Nederlandse reductiedoelstelling in het buitenland wordt gerealiseerd. In ontwikkelingslanden kan per euro een grotere emissiereductie worden bereikt terwijl het voor de oplossing van het klimaatprobleem niet uit maakt waar ter wereld emissiereducties worden gerealiseerd.

Het zogenaamde Clean Development Mechanism (CDM) van het Kyoto Protocol biedt industrielanden zoals Nederland de mogelijkheid gecertificeerde emissiereducties van projecten in ontwikkelingslanden te kopen en te gebruiken voor de eigen reductieverplichting. Het contract van Rabobank International met VROM is het eerste contract van VROM met een private financiële instelling. De Rabobank zet zich in voor VROM om de komende 2 jaar contracten voor de aankoop van emissiereducties te sluiten met eigenaars van CDM-projecten, daarbij gebruikmakend van het internationale netwerk van de Rabobank Groep.

Volgens Daan Dijk, manager duurzame energie en emissiehandel sluit het contract met VROM goed aan bij de focus van de Rabobank op de wereldwijde Food & Agribusiness en duurzame energieprojecten. 'De Rabobank participeert al sinds 2000 in het Prototype Carbon Fund van de Wereldbank om ervaring op te doen met onder andere CDM-projecten. Het contract van Rabobank International met VROM is een volgende stap. De aankoop van emissiereducties uit projecten in ontwikkelingslanden bevordert lokaal de technologie-overdracht en de economische ontwikkeling. Wereldwijd levert dit een bijdrage aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen', zegt Dijk.

Voor klanten van de Rabobank in ontwikkelingslanden die een CDM-project ontwikkelen, levert de verkoop van emissiereducties aan de Nederlandse overheid een welkome stroom van extra inkomsten op. Voorbeelden zijn onder andere windmolenparken, met biomassa gestookte warmtekrachtinstallaties, kleine waterkrachtprojecten en zonne-energie.

'Voor de internationale kantoren van de Rabobank is dit contract van belang omdat zij hierdoor hun klanten beter in staat stellen moeilijk financierbare duurzame projecten van de grond te krijgen', aldus Sipko Schat, lid van de Managing Board van Rabobank International, die namens de Rabobank het contract met VROM heeft ondertekend.