Gemeente Coevorden

Fietstunnel bij kruising Alte Picardiekanaal en Rondweg Coevorden

Het college van B en W stelt voor om een fietstunnel aan te leggen onder de Rondweg in Coevorden, ter hoogte van het Alte Picardiekanaal. Een gevaarlijke oversteek over de Rondweg wordt hiermee voor fietsers vermeden en er ontstaat een betere fietsverbinding tussen de wijken Ossehaar, Klinkevlier, De Heege en het Europark.

In het begin van de jaren negentig is een recreatief fietspad aangelegd op de grens tussen Nederland en Duitsland langs het Schoonebekerdiep. Van dit fietspad werd meteen veel gebruik gemaakt door recreatieve fietsers en skeelers. Nadat de Klinkevlierseplas geschikt is gemaakt voor recreatieve zwemmers is ook het fietsverkeer gebruik gaan maken van het fietspad langs het Alte Picardiekanaal.

Knelpunt
Het enige knelpunt in de fietsroute is de oversteek van de weg langs het Alte Picardiekanaal met de Rondweg. Omdat de Rondweg ter plaatse erg breed is door de aanwezige in- en uitvoegstroken, is de oversteek extra gevaarlijk. Door de aanleg van de tunnel kan deze oversteek worden vermeden. De huidige oversteek blijft wel gehandhaafd voor de bewoners die aan de buitenkant van de Rondweg wonen, omdat de tunnel alleen voor fietsers geschikt is.

Fietspad
Naast de fietstunnel wordt ook een fietspad aangelegd tussen de Euregioweg en het Alte Picardiekanaal. Fietsers die vanaf de richting Duitsland komen of gaan, moeten nu nog door de woonwijk De Heege als ze bijvoorbeeld naar het Europark willen. In de praktijk snijdt een deel van de fietsers deze route af door een stukje over de Rondweg te fietsen. Dit levert zeer gevaarlijke situaties op omdat de Rondweg verboden is voor fietsers.

Kosten
De kosten voor de aanleg van de tunnel en het fietspad worden geraamd op ¤ 763.000,--. De provincie Drenthe levert een bijdrage uit de GDU (gebundelde doeluitkering) van ¤ 294.957,-- voor de aanleg van de tunnel. Het restant van het krediet komt uit de posten 'Bovenwijkse voorzieningen', 'Recreatieve voorzieningen' en het Gemeentelijke Verkeers en Vervoersplan (GVVP). De aanleg van de tunnel begint naar verwachting in augustus van dit jaar.

Linda Westerkamp
Gemeente Coevorden
afd. Communicatie
0524-598627

Gemeente Coevorden
Postbus 2
7740 AA Coevorden
0524-598598