Ministerie van Justitie

Meer drugskoeriers aangehouden op Schiphol
21 januari 2003

Er zijn vorig jaar 2165 drugskoeriers (waaronder 867 slikkers) aangehouden op Schiphol. In 2001 waren dat er nog 1200. De hoeveelheid drugs die daarbij in beslag is genomen bedraagt 6343 kilo (6232 kilo cocaïne, 9,3 kilo heroïne, 100,6 kilo hasj en 1,2 kilo marihuana). Dit heeft minister Donner vandaag bekendgemaakt.

Van de aangehouden drugskoeriers zijn er 81 met dagvaarding heengezonden. Deze groep beschikt over de Nederlandse nationaliteit, heeft een vaste woon- en verblijfplaats in Nederland en is first offender. Een en ander is het gevolg van aanvullende maatregelen die minister Donner vorig jaar november heeft genomen om de druk op de justitiële keten te verminderen. De Tweede Kamer heeft hiermee ingestemd.

Daarbij was de inzet om bij drugskoeriers met een aangetroffen hoeveelheid drugs die niet groter is dan een bolletjesslikker doorgaans bij zich heeft, zo veel mogelijk gebruik te maken van de mogelijkheden tot verwijdering, beperking van de voorlopige hechtenis, signalering tot ongewenst vreemdeling en overdracht van strafvervolging. Afhankelijk van de vaste woon- of verblijfplaats van de aangehouden drugskoerier kunnen de maatregelen worden toegepast.

Vorige week is een begin gemaakt met de uitzetting van drugskoeriers die niet over de Nederlandse nationaliteit beschikken. Ook zij hebben een dagvaarding in persoon ontvangen. Dit betekent dat hun zaak in Nederland wordt behandeld en dat zij hun straf hier moeten uitzitten.

Bij drugskoeriers uit een Schengenland is overdracht van strafvervolging mogelijk. Lukt dit niet dan worden zij uitgezet nadat een dagvaarding is uitgereikt. Alle vreemdelingen die zijn uitgezet, komen in het nationaal opsporingsregister. Na veroordeling worden drugskoeriers die niet uit een EU-land komen, gesignaleerd in het Schengeninformatiesysteem.