Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176
Persbericht
Provincie, regiogemeenten en ministerie op één lijn

Aanleg A4-Zuid kan in 2005 starten

De aanleg van de snelweg Dinteloord-Bergen op Zoom kan beginnen in 2005 als gebruik wordt gemaakt van publiek-private samenwerking en een tolconstructie. De provincie heeft de haalbaarheid hiervan met positief resultaat onderzocht. Bovendien is overeenstemming bereikt met de gemeenten Bergen op Zoom en Steenbergen over het meest wenselijke westelijke- tracé. Het Rijk heeft toegezegd om de voorbereiding van de PPS-constructie financieel te ondersteunen met 600.000 euro.

De A4-Zuid is een ontbrekende schakel in de autosnelweg die van Amsterdam naar Antwerpen loopt. Het Rijk heeft maar een deel van het benodigde geld beschikbaar. Door gebruik te maken van voorfinanciering en een PPS-constructie kan de aanleg naar voren worden gehaald. Voorwaarde is dan wel dat er tol wordt geheven. Het haalbaarheidsonderzoek wijst uit dat deze optie levensvatbaar is.

De A4-Zuid is voor de regio in West-Brabant en daarbuiten van groot belang. De autosnelweg lost de enorme verkeersoverlast in de steden en dorpen op en geeft de economie van de regio een fikse impuls. De weg biedt het verkeer tussen Rotterdam en Antwerpen een goed alternatief voor de zwaarbelaste A16.

Al in 2001 liet de provincie onderzoek doen naar de haalbaarheid van een PPS-constructie voor de A4-Zuid. Ook toen bleek dit een reële optie maar op verzoek van de minister van Verkeer en Waterstaat is dit onderzoek nu geactualiseerd. De vorige studie ging van een snelweg oostelijk om Steenbergen. De gemeenteraad van Steenbergen heeft onlangs haar voorkeur voor een westelijk tracé uitgesproken en de provincie heeft zich daarbij aangesloten.
Het nieuwe onderzoek richtte zich op een westelijke variant. Ook zijn de effecten van de nieuwe Wet Beprijzing en Mobiliteit in de resultaten verwerkt.

De resultaten van de studie ondersteunen het streven van de provincie om in 2005 met de aanleg te beginnen. Om alle risico's die bij dit project komen kijken in beeld te krijgen, legt de provincie het projectplan binnenkort aan de marktpartijen voor.

Dinsdag 21 januari heeft drs P. van Vugt, gedeputeerde Verkeer en Vervoer van Noord-Brabant overleg gevoerd met de minister van Verkeer en Waterstaat over het voorstel. De (demissionaire) minister heeft verklaard dat hij streeft naar een definitief 'go/ no go' besluit medio 2003 en dat hij verder de procedure in gang heeft gezet om te komen tot een definitief tracébesluit. De minister heeft erop gewezen dat het nieuwe kabinet nog een standpunt zal moeten innemen over 'beprijzing'. Gedeputeerde Van Vugt spreekt de hoop uit dat ook het nieuwe kabinet het beprijzingsinstrument zal willen inzetten voor de aanleg van nieuwe wegen.