Gemeente Utrecht

L.S.,

Hierbij de antwoorden op schriftelijke vragen van mevrouw N.D, van den Broek, nr. 118 inzake de A12.

SCHRIFTELIJKE VRAGEN
118 Vragen van mevrouw N.D. van den Broek
(ingekomen 19 december 2002)

In een artikel in De Brug van vorige week wordt er aangegeven dat tussen de verschillende overheden enige onduidelijkheid is over de toekomst van de aansluiting De Meern op de A12. Rijkswaterstaat denkt de aansluiting te kunnen sluiten nadat de nieuwe aansluiting bij Veldhuizen is gerealiseerd. De provincie zegt gelukkig dat de aansluiting moet blijven. De VVD gaat ervan uit dat de gemeente Utrecht duidelijk heeft gemaakt dat er twee volledige aansluitingen op de A12 moeten komen voor een goede ontsluiting van De Meern en Leidsche Rijn. Ook gaan wij ervan uit dat het de inzet is van de gemeente om zo snel mogelijk de nieuwe aansluiting op de A12 te realiseren. Daarom wil de VVD graag weten welke afspraken nu gemaakt zijn met Rijkswaterstaat. Het kan toch niet zo zijn dat met een akkoord voor een nieuwe aansluiting wij die van de Meern opgeven. In het artikel geeft een woordvoerder van het college aan dat wat de gemeente betreft de aansluiting bij de Meern nog vele jaren na 2005 blijft. Dit suggereert dat de gemeente nu al rekening houdt met een mogelijk afsluiting na die jaren. Daarom stelt de VVD de volgende vragen.


1. Is het college bekend met het genoemde artikel?
2. Kan het college aangeven wat er in het door de provincie gepresenteerde akkoord is opgenomen over de aansluiting op de A12 bij de Meern?
3. Zijn er op een andere wijze afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat over deze aansluiting?
4. Wat bedoelt het college als er gesproken wordt over "het nog vele jaren na 2005 blijven van de huidige aansluiting?" Betekent dit dat het voor de gemeente bespreekbaar is als dit eindig is?
5. Hoe snel kunnen Veldhuizen en andere wijken in het westen de extra aansluiting op de A12 verwachten en zijn hier duidelijke afspraken over met Rijkswaterstaat?
Antwoord van burgemeester en wethouders
(verzonden 21 januari 2003)

1. Ja.

2. In een bestuurlijk overleg op 28 november 2002 met Hoofdingenieur Directeur De Boer van Rijkswaterstaat Utrecht, gedeputeerde Mw. Kallen en wethouder van der Woude van de gemeente Woerden, waaraan van de zijde van de gemeente Utrecht werd deelgenomen door de Wethouders Lenting en Van den Bergh zijn afspraken gemaakt over de randvoorwaarden voor de nieuwe aansluiting bij Veldhuizen (Woerden-oost genoemd) op de A12. Daarin is op geen enkele wijze de voorwaarden gesteld van een gehele of gedeeltelijke sluiting van de aansluiting De Meern. In eerdere voorstellen van RWS waren wel eisen ten aanzien van een (gedeeltelijke) afsluiting gesteld, waartegen wij ons steeds hebben verzet. In de op 28 november overeengekomen randvoorwaarden is dit niet meer aan de orde.
3. Nee, dit is niet het geval.

4. Er wordt niet verwacht, dat de groei van het verkeer na 2005 zal stoppen en er zal onvermijdelijk moeten worden gestudeerd op de vraag hoe een goede doorstroming van het verkeer op de A12 en Oudenrijn verzekerd kan blijven na 2010. In de dan te bedenken oplossingen zal de inpassing van de aansluiting De Meern ongetwijfeld een onderwerp van discussie zijn. De Hoofdingenieur Directeur van Rijkswaterstaat Utrecht heeft in een persconferentie op 8 oktober 2002 gesteld, dat de aansluiting De Meern "nog vele jaren" en "zeker tot 2010" open zal blijven. Hieraan heeft de wethouder gerefereerd. Het lijkt niet opportuun nu uitspraken te doen over een op langere termijn te voeren discussie over nog onbekende alternatieven.
5. Met RWS en de provincie is afgesproken, dat alle partijen zich tot het uiterste zullen inspannen om de aansluiting in 2005 gerealiseerd te hebben.
Met vriendelijke groet,
Bestuurscommunicatie Stadhuis.