Gemeente Maastricht

Inspraak bestemmingsplan bedrijventerrein Eijsden-Maastricht
---

In maart 1997 hebben de gemeenteraad van Gemeente Eijsden en de gemeenteraad van Gemeente Maastricht het bestemmingsplan bedrijventerrein Eijsden-Maastricht vastgesteld omdat het plangebieddeel in beide gemeenten gesitueerd was. Door de provincie Limburg is bij besluit van 7 oktober 1997 goedkeuring onthouden aan een aanzienlijke zone ten noorden van de Köbbesweg met de bestemming bijzondere doeleinden (park & ride, bustransferium en grote discotheek). Vervolgens is door de Raad van State goedkeuring onthouden aan een 200 meter brede zone ten zuiden van de Zeep in verband met de aanwezigheid van een dassenburcht. Dit was de aanleiding om het plan wat fundamenteler te herzien. Gelet op enkele ontwikkelingen die zich daarna hebben voorgedaan en rekening houdend met een aanpassing van de gemeentegrens eind jaren 90 is besloten voor het huidige Maastrichts grondgebied een nieuw bestemmingsplan op te stellen.

Belangrijkste wijzigingen

* De plangrens. Het plan wordt begrensd door de spoorlijn in het oosten, de gemeentegrens in het zuiden (iets ten zuiden van de entree naar het dagstrand), de Oosterweg en de Molensingel in het oosten en het bedrijventerrein Randwyck-Zuid in het noorden. Dit betekent dat het bestaande bedrijventerrein Gronsveld voorzover gelegen ten oosten van de spoorlijn binnen de begrenzing van dit plan is gesitueerd.

* De zone ten noorden van de Köbbesweg is bestemd voor bedrijfsdoeleinden in plaats van bijzondere doeleinden gecombineerd met groen. Om meer efficiency te bereiken, mede in relatie met de verplaatsing van grotere bedrijven van elders in Maastricht, is de begrenzing met de waterzuiveringsinstallatie aangepast.

* De zone van 200 meter ten zuiden van de Zeep heeft door de aanwezigheid van de dassenburcht een agrarische bestemming gekregen. Tevens zullen deel in het plangebied (langs de Oosterweg en ter plaatse van de zuidelijke begrenzing) maar ook ten zuiden van het plangebied maatregelen voor de natuurcompensatie worden getroffen. In het bestemmingsplan staat ook een wijzigingsbevoegdheid om deze agrarische zone te gebruiken voor bedrijfsdoeleinden als blijkt dat de dassenburcht is verlaten of de dassen zijn verhuisd naar een nieuw te realiseren burcht ten zuiden van het plangebied.

* In relatie tot de planvorming op de Vinkenslag (het bestemmingsplan bedrijventerrein Vinkenslag is inmiddels onherroepelijk) is de locatie voor autoslopers gecontinueerd met een iets gewijzigde begrenzing; is een woonwagenlocatie met maximaal 25 standplaatsen met uitsluitend een woonfunctie ingebracht direct ten zuiden van huize Maasveld; is een bestemming sportaccommodatie ingebracht op gronden van de rioolwaterzuiveringsinstallatie tussen deze installatie en de Köbbesweg voor de verplaatsing van de voetbalvereniging FC Vinkenslag.

Uitnodiging inspraak
Het voorontwerp bestemmingsplan ligt met ingang van 23 januari 2003 voor iedereen tot en met 19 februari 2003 ter inzage bij het GemeenteLoket. Bovendien zal op woensdag 5 februari 2003 in de kantine van het bedrijfsgebouw van de Maastrichtse Toeleveringsbedrijven aan de Watermolen 1 een openbare inspraakavond worden gehouden (aanvang 19.30 uur). Iedereen kan zijn visie geven op de nieuwe invulling van het gebied. Gedurende de bovenvermelde termijn van ter inzage legging kan iedereen schriftelijk zijn reacties op het plan kenbaar maken. Deze reacties kunnen worden gestuurd naar de afdeling Communicatie, Gemeente Maastricht, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht, t.a.v. Jan Jeurissen.
Meer informatie over het voorliggende bestemmingsplan kunt u telefonisch inwinnen bij het loket SOG, (043) 350 45 80 en bij Henk Goessen van de dienst Stadsontwikkeling, (043) 350 45 65.

De ingekomen reacties en een verslag van de inspraakavond worden vervolgens ter kennis gebracht van de raadscommissie SO. Iedereen die schriftelijk gereageerd heeft of zijn naam en adres heeft vermeld op de aanwezigheidslijst tijdens de inspraakavond wordt op de hoogte gehouden van de afhandeling van de inspraakreacties.

Vervolgtraject
Nadat het inspraakproces is afgerond en alle belangen zijn gewogen zal het ontwerp bestemmingsplan formeel in procedure worden gebracht volgens de bepalingen van de Wet op de ruimtelijke ordening. Vooralsnog gaan we ervan uit dat dit na de zomer van 2003 zal geschieden. De vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad is voorlopig gepland rond de jaarwisseling 2003/2004.