Zorgverzekeraars Nederland


Zeist, 21 januari 2003

Zorgverzekeraars wijzen beschuldigingen van de hand

Er is geen sprake van dat zorgverzekeraars de verhogingen van de ziektekostenpremies gebruiken om onnodige reserves op te bouwen. De premiestijgingen laten zich simpelweg verklaren door de hogere uitgaven aan zorg en het verhogen van de wettelijke solidariteitsheffingen WTZ en MOOZ. Zorgverzekeraars Nederland neemt hiermee uitdrukkelijk afstand van uitspraken van Unie MHP en vakcentrale CNV in de media. ZN betreurt de handelswijze van de vakbeweging. Algemeen directeur Bontje: 'Eén telefoontje met ons had heel wat misverstanden uit de wereld kunnen helpen. Met dit soort uitspraken beschadigt de vakbeweging volstrekt ten onrechte het imago van zorgverzekeraars en dat is een kwalijke zaak'.

Stijging ziektekostenpremies: de feiten op een rij Gemiddeld genomen is bijna de helft van de stijging van de totale ziektekostenpremie te verklaren uit hogere door de overheid vastgestelde wettelijke bijdragen, te weten de WTZ-omslagbijdrage en de MOOZ-bijdrage. De resterende stijging is toe te schrijven aan de stijgende kosten in de gezondheidszorg.
Ziektekostenpremie 2002 Stijging per 1-1-2003

Gemiddelde premie maatschappijpolis 900 euro + 110 euro WTZ-bijdrage 234,24 euro + 86,40 euro
MOOZ-bijdrage 81,60 euro + 14,40 euro
Totaal + 210 euro (ofwel + 17%)

De totale premie op een gemiddelde ziektekostenpolis stijgt dus 210 euro, ofwel 17 procent. Van deze 17 procent is 47 procent het gevolg van de hogere heffingen en 53 procent de weerslag van hogere kosten van de zorg in het algemeen.

Stijging maatschappijpolis
De premies voor de maatschappijpolissen stijgen gemiddeld met 110 euro. De oorzaak hiervan is de gestegen kosten van de gezondheidszorg. Verschillende kostenposten zijn te onderscheiden: een groeiende en vergrijzende bevolking, de medisch-technologische ontwikkelingen, de hogere salarissen voor medisch personeel, meer operaties en behandelingen in ziekenhuizen etc.

Stijging van de WTZ-omslagbijdrage
De WTZ-omslagregeling is bedoeld om de verliezen te dekken die particuliere ziektekostenverzekeraars lijden op de WTZ-verzekering. Dit is een ziektekostenverzekering voor ongeveer 800.000 verzekerden waarvan de overheid de premie en de dekking vaststelt. Vanuit solidariteitsoverwegingen betaalt iedereen met een particuliere ziektekostenverzekering de zogeheten WTZ-omslagbijdrage. Ook deze heffing wordt door de overheid vastgesteld, evenals de MOOZ-bijdrage die bedoeld is om bij te dragen aan de relatief hogere kosten die ouderen in het ziekenfonds maken.

De wettelijke heffingen zijn door de overheid dit jaar met 100 euro verhoogd. Los van de stijgende kosten van de WTZ-verzekering is hiervoor een speciale reden. De Stichting Uitvoering Omslagregelingen (SUO) verplicht zorgverzekeraars namelijk een voorziening op te bouwen voor het moment dat de overheid de omslagregeling afschaft en de basisverzekering invoert. Immers, als de omslagregeling ophoudt te bestaan moeten de lopende rekeningen nog kunnen worden betaald en daar is een voorziening voor nodig

Transparantie
De zorgverzekeraars vinden verder het verwijt van gebrekkige transparantie onterecht. Elke zorgverzekeraars heeft eind vorig jaar over de gestegen premies tekst en uitleg gegeven in een veelheid van media, of het nu de eindejaarsmailing, bladen, internet of radio en televisie betreft.