Arcares


Arcares wil Projectminister Integraal Ouderenbeleid

Nieuwjaarswens Arcares-voorzitter De Jong

Een projectminister voor integraal ouderenbeleid, verhoging van de inkomsten voor de AWBZ en financiële armslag voor zorg aan huis. Dat zijn de wensen voor het nieuwe jaar van Niek de Jong, voorzitter van Arcares, de brancheorganisatie van verpleeg- en verzorgingshuizen. Deze wensen staan in het teken van een versnelde uitbreiding van de ouderenzorg, die gericht moet zijn op ondersteuning van de kwaliteit van leven.

De toenemende vraag van ouderen die verpleeg- en verzorgingshuizorg nodig hebben, vereist een ouderenproject dat alle betrokken ministeries samenbindt: in elk geval zorg, volkshuisvesting, binnenlandse zaken en sociale zaken. Eén projectminister moet verantwoordelijk worden gesteld voor de integrale aanpak van het ouderenbeleid.

De modernisering van de AWBZ moet doorgaan in de zin zoals hij was bedoeld, ondanks de tekorten die er zijn. Aan de uitgavenkant kunnen wat Arcares betreft dan ook geen concessies worden gedaan. Dat betekent dat de politiek op zoek moet naar maatregelen aan de inkomstenkant. Of het premieverhoging wordt, verhoging van de eigen bijdragen of een andere mix van publieke en private financiering, daarover zal het nieuwe kabinet snel een knoop moeten doorhakken.

De modernisering van de AWBZ gaat vanaf 1 april tot grote veranderingen leiden. Het einddoel van deze operatie, vraaggestuurde zorg met meer keuzemogelijkheden voor de cliënt, is helder. De weg er naar toe is dat veel minder. Er zal vroeg in het voorjaar echte duidelijkheid moeten komen over de manier waarop wonen en zorg verantwoord worden gescheiden. Aandachtspunt hierbij is de bekostiging van alle aspecten van de extramurale 24-uurszorg, inclusief de welzijnscomponent. Komt die duidelijkheid op wezenlijke onderdelen niet, dan mag worden verwacht dat het proces van extramuralisering stokt. En dat brengt de opvang van de vergrijzing in gevaar.

Datum: 08/01/2003