Gemeente Bergen op Zoom


Brand in silo Unofood

(09.38 uur)
Vanmorgen is brand ontstaan in een silo van Unofood, een meelproducent gevestigd aan de Van Konijnenburgweg in Bergen op Zoom. De brandweer meldt dat de brand nog even zal duren en dat de stank- en rookontwikkeling nog zal verergeren. In de betreffende silo zitten meelbrokken die voor de brandweer moeilijk te blussen zijn. Van bovenaf wordt geblust; het water moet zo'n 15 meter dalen om de vuurhaard te bereiken. Of dit in voldoende mate lukt bepaalt de duur van de brand. De betonnen silo heeft een ijzeren trechter aan de onderkant die op dit moment heet wordt. Het risico bestaat dat de trechter te heet wordt, verweekt en scheurt. In dit geval kan er een stofexplosie ontstaan. De brandweer acht die kans overigens op dit moment nog klein.

(11.00 uur)
De silo bevat 107 ton geperst tarwemeel. De buitenmuur van de silo is op dit moment 50 tot 70 graden Celsius.
De brandweer zal nu met schuim proberen de broeihaard te doven. De rook en stank trekt richting Halsteren en is niet giftig of gevaarlijk. Via de calamiteiteninfolijn (0800 020 20 10) wordt de bevolking op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.

Uno Food, Industry & Trade te Ankara, Turkije, heeft in 1996 de stap naar Bergen op Zoom gezet en 3,7 hectare aangekocht aan Industrieterrein Theodorushaven. In Turkije behoort Uno Food tot de grootste meelverwerkende industrieen. De fabriek in Bergen op Zoom heeft een verwerkingscapaciteit van circa 500 ton tarwe per dag. Op het terrein zijn 30 betonnen silo's gebouwd. De silo's hebben met elkaar een opslagcapaciteit van 10.000 ton tarwe.