---

Ministerie van Defensie



---

foto: Generaal-majoor b.d. W. Breeschoten (Koninklijke Luchtmacht)

Ere-diploma Stichting Generaal Snijders Fonds voor oud-luchtmachtgeneraal

21-01-2003

In het Militaire Luchtvaart Museum te Soesterberg is maandagmiddag (20 januari) het erediploma van de Stichting Generaal Snijders Fonds uitgereikt aan Generaal-Majoor vlieger buiten dienst Bill Breeschoten. Het diploma werd uitgereikt door de vroegere staatssecretaris van Defensie, Jan van Houwelingen.

Generaal Breeschoten ontving het erediploma vanwege zijn grote betekenis voor de Koninklijk Luchtmacht, zowel tijdens zijn actieve loopbaan als daarna. Tijdens zijn actieve loopbaan was Breeschoten de stuwende kracht achter o.a. de Midlife Update en de modernisering van het wapenpakket van de F-16. De Koninklijke Luchtmacht profiteerde hiervan tijdens de geslaagde inzet van de F-16 boven bijvoorbeeld de Balkan en momenteel in Afghanistan.

Na beëindiging van zijn militaire carrière, in 1996, heeft Breeschoten zich meer en meer toegelegd op de politiek dimensie van, en de positie van de Nederlandse luchtvaartindustrie bij de keuze van de opvolger van de F-16. Zo was hij onder meer als adviseur verbonden aan werkgroepen van politieke partijen. Daarnaast heeft hij zich ingespannen de Nederlandse luchtvaartindustrie actief te betrekken bij de deelname aan de ontwikkeling van de "Joint Strike Fighter".

De Stichting Generaal Snijders Fonds reikt sinds 1995 jaarlijks erediploma's uit als erkenning van in het oog vallende prestaties of verrichtingen, die getuigen van hoog ontwikkeld vakmanschap of van vernuftig organisatievermogen en die wezenlijk zullen bijdragen aan een grotere belangstelling voor de lucht- en ruimtevaart.