Ingezonden persbericht


LN-kandidaat duidelijkste landbouwpoliticus van Nederland

e-LN, 21 januari 2002
Nieuwsbrief van Leefbaar Nederland

Dankzij een heldere stellingname en duidelijke argumentatie heeft Piet Hermus het digitale Nieuwsgrazer Verkiezingsdebat gewonnen. Hij mag zich de duidelijkste landbouwpoliticus van Nederland noemen.

zonder leefbaar platteland geen Leefbaar Nederland

Hermus staat op nummer 12 van de kandidatenlijst van Leefbaar Nederland. Tijdens het forumdebat bewees hij verstand van zaken te hebben op het gebied van de landbouwpraktijk. Dit hielp hem aan een heldere en uitgebreide argumentatie, waarmee hij 520 punten scoorde.
Het Nieuwsgrazer Verkiezingsdebat draaide om zes stellingen rond de thema's landbouw en milieu. Deelnemers konden punten halen met argumenten en met het aangeven van gebreken en onduidelijkheden in het betoog van anderen. Bonuspunten vielen te behalen door duidelijk aan te geven of hun partij al dan niet achter de stellingen stond.
Alle politieke partijen zijn aan het debat uitgenodigd, uiteindelijk namen 11 verschillende partijen deel. Daarmee was dit één van de grootste verkiezingsdebatten van Nederland.

Diana Saaman, nummer 2 op de kandidatenlijst van de Partij van de Dieren, scoorde 460 punten en eindigde daarmee op de tweede plaats. Omdat ze enkele keren verzuimde duidelijk 'eens' of 'oneens' te antwoorden op een stelling, liet ze bonuspunten liggen. De onverschrokken manier waarop ze het debat aanging, maakte veel goed.
Joop Atsma (CDA) en Guus Geurts (GroenLinks) eindigden met 450 punten op een gedeelde derde plaats. Joop Atsma, nummer 7 op de kandidatenlijst, beet het spits af en haalde al in het begin een hoge score. Guus Geurts, lid van de Landbouwwerkgroep van GroenLinks, trad pas laat toe tot het debat, maar vanwege zijn uitgebreide argumentatie eindigde hij even hoog als Atsma.

De puntentelling is gisterenavond om 20.00 uur afgesloten. Het forumdebat duurt nog voort tot de stembussen dichtgaan. Hierin komen duidelijk de standpunten van de verschillende partijen naar voren op het gebied van Landbouw en Milieu. Het Nieuwsgrazer Verkiezingsdebat is te bezoeken op:

Uitslag Nieuwsgrazer Verkiezingsdebat

1 Piet Hermus (Leefbaar Nederland) 520

2 Diana Saaman (Partij voor de Dieren) 460

3 Guus Geurts (GroenLinks) 450
3 Joop Atsma (CDA) 450
5 Dick Stellingwerf (ChristenUnie) 430
6 Bas van der Vlies (SGP) 420
7 Remi Poppe (SP) 410
8 Ronald Zwiers (Duurzaam Nederland) 360
8 Donald Hugens (Partij van de Toekomst)360
10 Harm Evert Waalkens (PvdA) 300
11 Jan Jetten (Lijst Ratelband) 180