Gemeente Eindhoven

Persbericht: 20 januari 2003, no. 11

Eindhovens bestuur wil één loket financiële regelingen voor minimuminkomens

Inkomensondersteuningsloket in voorbereiding

De gemeente heeft een belangrijke taak als het gaat om het garanderen van een inkomen voor al haar burgers. In het Eindhovense collegeprogramma Samen Stad is daarom opgenomen dat mensen actief gestimuleerd moeten worden om gebruik te maken van hun rechten om stille armoede tegen te gaan. Het college van burgemeester en wethouders wil dit realiseren door de vorming van één gemeentelijk loket, het Inkomensondersteuningsloket. Hiertoe wordt een voorstel aan de gemeenteraad aangeboden. Binnen het Inkomensondersteuningsloket worden alle gemeentelijke inkomensondersteunende voorzieningen uitgevoerd en de mogelijkheden van mensen met een laag inkomen bekeken om hen een op maat gesneden voorzieningenpakket aan te kunnen bieden.

De verschillende inkomensondersteunende maatregelen voor mensen met een laag inkomen worden momenteel door de dienst Werk, Zorg en Inkomen (WZI) en de dienst Algemene en Publiekszaken (APZ) uitgevoerd. Een gang langs verschillende loketten is vaak onvermijdelijk als burgers meerdere voorzieningen nodig hebben, net zoals het steeds weer verstrekken van dezelfde gegevens. Het college is van mening dat klantgerichtheid in de vorm van één loket voor alle regelingen en een individuele benadering de beste garantie is voor het respecteren en bevorderen van de zelfredzaamheid van individuen.

Inkomensondersteunende regelingen
Mensen met een minimuminkomen zullen voor de volgende regelingen terecht kunnen bij het Inkomensondersteuningsloket:
* de Reductieregeling;

* de Schoolkostenregeling;

* de regeling duurzame gebruiksgoederen;

* de aanvullende ziektekostenverzekering AV-gemeente;
* de Woontussenvoorziening;

* de kredietfaciliteiten en de schuldhulpverleningstaak van de Stadsbank;

* de Vangnetregeling Huursubsidie (VRH);

* de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen; en
* het verstrekken van Verklaringen omtrent Inkomen en Vermogen (VIV).

Inkomensondersteuningsloket komt bij de dienst WZI Het college stelt voor het Inkomensondersteuningsloket onderdeel uit te laten maken van de dienst Werk, Zorg en Inkomen (WZI). Argumenten hiervoor zijn:

* de meeste inkomensondersteunende maatregelen behoren reeds tot de taken van de dienst WZI;

* ook de Vangnetregeling Huursubsidie wordt overgeheveld naar WZI;
* WZI beschikt over relevante expertise inzake klantbenadering, communicatiemiddelen en gegevensverzamelingen;
* WZI heeft een duidelijke publiekstaak voor de doelgroep;
* inkomensondersteuning is één van de hoofdtaken van de dienst WZI;
* veel Eindhovenaren die een beroep doen op de niet-WZI-regelingen zijn bekend bij de dienst WZI als uitkeringsgerechtigde of als ontvanger van inkomensondersteunende maatregelen;
* de nieuwbouw van de dienst WZI maakt een publieksvriendelijke ontvangst voor de doelgroep mogelijk en is qua ligging een duidelijk herkenbaar punt in de stad.

Verbetering
De vorming van één inkomensondersteuningsloket levert een wezenlijke bijdrage aan de verbetering van het serviceniveau aan Eindhovenaren met een laag inkomen. Het loket wordt voor de burger duidelijk herkenbaar als een loket waar alle gemeentelijke inkomensondersteunende producten worden aangeboden. Als een burger aanklopt bij het Inkomensondersteuningsloket krijgt hij of zij een intakegesprek. Afgestemd op de individuele situatie van de cliënt kunnen dan alle regelingen waar hij of zij recht op heeft worden aangevraagd. Hierdoor wordt het niet-gebruik van voorzieningen tegengegaan en een bijdrage geleverd aan het tegengaan van armoede in onze stad.
Het streven is dat de Eindhovense burger per 1 april 2004 terecht kan bij het Inkomensondersteuningsloket, in eerste instantie aan de Begijnenhof 8, en eind 2003 in de nieuwbouw van de dienst WZI aan de Smalle Haven. Alleen de Stadsbank blijft tot de verhuizing naar de nieuwbouw van WZI gehuisvest in het Stadskantoor.

In de bijlage treft u nadere uitleg aan over de verschillende regelingen die door het inkomensondersteuningsloket uitgevoerd gaan worden.

© 2003 Gemeente Eindhoven