PLAN NEDERLAND

Koudegolf teistert Bangladesh

Amsterdam, 14 januari 2002- in Bangladesh zijn begin dit jaar 388 mensen omgekomen door een koudegolf. Ook de gebieden waar Plan Bangladesh (het voormalig Foster Parents Plan) projecten heeft, lijden onder de kou. Doden zijn gelukkig niet te betreuren onder de Plan-families, maar wel in de gebieden waar Plan werkzaam is. Temperaturen die in deze tijd normaliter rond de 20 graden liggen, dipten tot onder het vriespunt. Bangladesh maakt zich op voor een tweede koudegolf die rond deze tijd wordt verwacht.

Extreme kou legt noordelijke helft van Bangladesh plat Aanhoudende lage temperaturen rond het vriespunt gecombineerd met ernstige koufronten, harde wind en dichte mist, zorgden ervoor dat het dagelijkse leven in de noordelijke provincies bijna stil kwam te liggen. Naarmate de kou standhield, verslechterden de levensomstandigheden van vooral arme mensen. Hun huizen zijn niet voorzien van verwarming en men heeft veelal geen geld om kleren te kopen. Veel van deze mensen werken als arbeidskrachten op het land en in de kleine fabriekjes. Maar door de kou houden fabriekjes hun deuren gesloten, en valt op het land niet te werken. Hierdoor valt hun enige vorm van inkomsten weg en zijn zij afhankelijk van hulporganisaties.

De premier van het land, Khaleda Zia, heeft overheidsinstanties, het bedrijfsleven alsmede hulporganisaties om hulp gevraagd in de aanschaf en verstrekking van hulpgoederen aan het gebied. Hiertoe heeft Plan Bangladesh een hulpprogramma opgesteld.

Plan Bangladesh verstrekt hulpgoederen aan het getroffen gebied Plan Bangladesh heeft 8000 dekens uitgedeeld aan de armste mensen in haar gebieden. Er wordt een selectie gemaakt onder mensen die extra kleding nodig hebben om de ergste kouperiode door te komen. De kleren zullen ook de komende dagen aan zowel Plan- als niet Plan-families uitgedeeld worden. Er wordt extra ziekenzorg ingeschakeld om mensen voor te lichten over koubestrijding en om bevriezingsverschijnselen te bestrijden.

De extra hulp wordt betaald door Plan Bangladesh. Plan is werkzaam in vijf werkgebieden in Bangladesh met projecten op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, verbetering van leefomstandigheden en inkomensverbetering. In totaal worden er vanuit Nederland 4.500 kinderen gesponsord in deze regio. Plan International sponsort in totaal circa 15.500 kinderen in Bangladesh.


--------------------- EINDE PERSBERICHT ---------------------